Főmenü

Biblioterápia a könyvtárban – a minőségi élet szolgálatában


Az elmúlt évadban – 2016 őszétől 2017 júliusáig – folytatódott a biblioterápiás önismereti munka a FSZEK-ben.
A korábbi évek gyakorlatát követve, kéthetente a műKINCSvadászat elnevezésű nyitott csoport várta léleklapozgatásra az érdeklődőket a Központi Könyvtár Arany szalonjába, havi egy-egy alkalommal pedig – szintén ezen a helyszínen – a zárt felnőtt és diák csoport mélyült el egy-egy irodalmi mű segítségével az önismeret-fejlesztő műhelyben.
A nyitott csoportban 22 irodalmi mű adott biztos alapot a személyes hangú beszélgetésekhez (11 vers, 11 prózai mű, 1 tragédia), míg a zárt csoportokban a szellemi-lelki munka alapját hol három vers összehasonlítása adta, hol egy nagyszabású regény, a Mester és Margarita közös, élményszintű feldolgozása, hol egy filmbejátszás vagy zenei alkotás. Az évad végén elvégzett kérdőíves felmérés szerint a csoporttagok számára kiemelten fontos, hogy a foglalkozásokon lehetőség adódik a különböző nézőpontok „szelíd” ütköztetésére, új, az egyének számára addig elképzelhetetlennek tartott szempontok megismerésére és elfogadására. Mindezek segítik a nyitottabbá válást, a kapott személyes figyelem pedig önbizalmat, megerősítést ad a résztvevőknek.
A zárt csoportokban szoros barátságok születtek, erős, megtartó közösségek jöttek létre. A Központi Könyvtárban sor került két, általános iskolás diákoknak szervezett biblioterápiás foglalkozásra is, melyet a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola kérésére tartottunk meg 30 fő részvételével.
Az elmúlt évben és 2017-ben új, tematikus csoportok is indultak az Üllői úti Könyvtárban.
Ősztől a Könyv/Támasz nevű zárt csoportban az emberi kapcsolatok, ezen belül is a kötődések, félelmek, a szülői szerep, barátság kerültek az előtérbe. A beszélgetések ugródeszkájául szolgáló 10 irodalmi mű közös feldolgozása a csoporttagok visszajelzései szerint szintén közösségteremtő erővel bírt, s nagy eredményként élik meg a foglalkozások során létrejött bizalommal teli légkört, mely biztos talajt nyújt a legszemélyesebb véleményalkotásoknak is.
A szintén a könyvtárban elindított Kanapé című önképző-nőképző sorozat célja, hogy bensőséges teret biztosítson olyan témák megbeszéléshez is, melyek minden hölgyet érintenek általában (pl. idő, rend, testkép, kommunikáció, erőforrások), s így segítsék a mindennapok minél gazdagabb, teljesebb megélését.
Az évad során az 59 biblioterápiás beszélgetésen 678 fő vett részt a FSZEK két könyvtárában.
Minden csoport a folytatás mellett döntött, így szeptembertől újra indulnak a foglalkozások. A zárt csoportokba az őszi, első foglalkozáson még lehet jelentkezni új csoporttagként, a műKINCSvadászat pedig a megszokott módon, folyamatosan várja és fogadja az új, az önismeret-fejlesztés e szelíd formája iránt érdeklődő résztvevőket. A foglalkozásokat Sóron Ildikó és Szilágyi Ildikó biblioterapeuták, a FSZEK munkatársai tartják.
A második félév műKINCSvadászat című nyitott csoport foglalkozásai az alábbi időpontokban lesznek:

Időpontok A foglalkozás jellege Alkalmazott irodalmi mű
2017. szeptember 7. műKINCSvadászat 131. Kavafisz: Ithaka (vers)
2017. szeptember 21. műKINCSvadászat 132. Mészöly Miklós: Jelentés öt egérről (novella)
2017. október 5. műKINCSvadászat 133. Nagy László: Hegyi beszéd (vers)
2017. október 19. műKINCSvadászat 134. Oscar Wilde: A boldog herceg (mese)
2017. november 2. műKINCSvadászat 135. Arany János: A fülemile (vers)
2017. november 16. műKINCSvadászat 136. A boldog ember inge (népmese)
2017. november 30. műKINCSvadászat 137. Ady Endre: Jóság síró vágya (vers)
2017. december 14. műKINCSvadászat 138. Dino Buzzati: Alázat (novella)


A felnőtt zárt csoport első foglalkozására 2017. szeptember 14-én, míg a diák csoport első találkozójára 2017. október 13-án kerül sor, mindkét foglalkozás 17 órától kb. 18.30-ig tart.
A Központi Könyvtár biblioterápiás foglalkozásaira a biblioterapia@fszek.hu , míg az Üllői úti Könyvtár tematikus beszélgetéseire a fszek1901@fszek.hu e-mail címen lehet jelentkezni, ill. információt kérni.
Bennünk vérré válik az irodalom!
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés