• Fórum

 • Témák » Corvina használata »

  Hozzászólás: 49 db

 • (admin)  A Corvina katalógussal kapcsolatos kérdések

 • beni 2014. 06. 16 - 14:00:32
  904

  Kedves H.B.!
  A Böngésző indexekben csak a szerző (AUTB) és a tárgyszó (SUBJ) index használható oly módon, hogy a találati lista alatt maga az authority is megtekinthető, de ez csak az egyes jelzetelemekhez tartozó külön "authority". A böngésző keresésben az ETO-jelzet indexben azon teljes ETO-jelzetet láthatja (melyek több jelzetelemből épülnek fel), amelyeket konkrét bibliográfiai rekordhoz rögzítettünk, ez elsősorban a beíráshoz nyújtott segítségül szolgál. Jelenleg csak a katalogizáló modulban láthatóak az authorityk, amely felület nem nyilvános.
  Informatikai osztály

  >> ETO szerint keresnék úgy, hogy első lépésben az ismert ETO-főosztályból kiindulva a kérdésemnek megfelelő jelzetig jussak el. Tehát a 7-eshez képest azt szeretném látni, mit jelent a 71, 72 stb. Gondolom, ez volna az ETO-index tételeiből lenyitható authority-rekord. Ha ez így van, akkor problémám merőben technikai: ezek nem nyílnak meg nekem. Milyen beállítások kellenek hozzá?

  Hovanyecz Béla 2014. 05. 27 - 14:28:40
  903

  Kedves Kollégák,

  ETO szerint keresnék úgy, hogy első lépésben az ismert ETO-főosztályból kiindulva a kérdésemnek megfelelő jelzetig jussak el. Tehát a 7-eshez képest azt szeretném látni, mit jelent a 71, 72 stb. Gondolom, ez volna az ETO-index tételeiből lenyitható authority-rekord. Ha ez így van, akkor problémám merőben technikai: ezek nem nyílnak meg nekem. Milyen beállítások kellenek hozzá?

  Előre is köszönöm, H. B.

  >> Tisztelt "Arad49"!
  >> Az ETO-ra valóban lehet keresni [...] Hogy milyen ETO-jelzeteket használunk, azt ellenőrizheti a Böngészés menüben [...] Könyvtárunk 1998 óta az ETO fogalmi megfelelőit is nyilvántartja rendszerében [...] ezért kaphatott filozófia tárgyszóra sokkal több találatot [...]

  beni 2012. 03. 20 - 09:43:50
  902

  >> Többször találkoztam már azzal a jelenséggel,hogy egy könyvnél,az összes lelőhelyen jelzi a státuszt,csak a Központi Könyvtárnál üres a rubrika.

  Tisztelt Tanto!
  Köszönjük észrevételét, mely egy fejlesztés következménye. Ha egy kölcsönzési helyen több példány is található ugyanabból a műből, akkor azok "összevontan" egy sorban jelennek meg, erről a sor elején látható nyíl értesít. A nyílra kattintva már kibontva látható az összes odatartozó példány és státuszinformáció.
  Üdvözlettel:
  Béniné, Informatikai osztály

  arad49 2011. 11. 17 - 18:11:53
  901

  Kedves Beni!

  Jól értem?
  A szerzői jogra való hivatkozás azt jelenti, hogy a Szabó Ervin Könyvtár honlapján látható összes könyvborítóról készült kép jogát megvásárolta a Könyvtár? Biztos ez? Ez esetben mi a különbség a katalógus és a honlap között?

  Üdvözlettel: Arad49


  >> Kérdés: A könyvek borítóját nem lehet láthatóvá tenni a katalógusban?
  >> Válasz: csak olyan borítóképet tudunk betenni, amelyet a szerzői jog is engedélyez. Az új verzióban, amelyet hamarosan bevezetünk, már több borítókép is látható lesz.
  >>
  >> Kérdés: A fülszöveget, vagy egyéb, a könyvön található szöveges ismertetőt nem lehetne olvashatóvá tenni a katalógusban?
  >> Válasz: ez is szerzői jogi kérdéskörhöz tartozik, ha engedélyeket kapunk, publikáljuk.
  >>
  >> Köszönjük javaslatait, üdvözlettel:
  >> Béniné Virág Mária
  >> Informatikai osztály

  tanto 2011. 10. 19 - 00:04:29
  900

  Többször találkoztam már azzal a jelenséggel,hogy egy könyvnél,az összes lelőhelyen jelzi a státuszt,csak a Központi Könyvtárnál üres a rubrika.De ez is csak az on-line katalógusra igaz,a könyvtárban,a belső keresőnél már jelzi a státuszt ott is.Miért van ez?Időnként elég kellemetlen,ha nem látni,az adott könyv kölcsönözhető e.

  abacus 2011. 06. 30 - 10:58:48
  899

  Köszönöm, ez nagyon fontos információ, amit eddig nem tudtam.

  beni 2011. 06. 29 - 13:49:24
  898

  Kedves Olvasó!
  Sajnos téves információt kapott munkatársunktól. Ha nem lát példányt a leírás mellett, annak több oka is lehet:
  1. Az 1964 óta kiadott valamennyi a Magyarországon megjelent és könyvtári használatra alkalmas könyvek 90 %-ának leírása megtalálható adatbázisunkban, függetlenül attól, rendelkezünk-e példánnyal. Ez a tájékozódásukat hivatott segíteni. Ha csak olyan művet szeretne látni, amelynek van példánya, lelőhelyre kell szűrnie a találati halmazt.
  2. Akkor sem mindig látható a mű példánya, ha valamikor megvolt a könyvtár állományában, de időközben törölve lett (vis major, elhasználódás, megrongálódás, elavult tartalom miatt).

  Ez nem hiba, hanem a számítógépes rendszer előnye, ha pl. újra be tudjuk szerezni, nem kell újra bevinnünk az adatokat, tájékoztatáshoz pedig plusz információt jelent.

  Az info@fszek.hu email-cím a központi tájékoztatás elérhetősége, arra bármilyen kérdést, javaslatot elküldhet.

  Üdvözlettel:
  Béniné Virág Mária
  könyvtár-informatikus

  beni 2011. 06. 29 - 13:39:34
  897

  Kérdés: A könyvek borítóját nem lehet láthatóvá tenni a katalógusban?
  Válasz: csak olyan borítóképet tudunk betenni, amelyet a szerzői jog is engedélyez. Az új verzióban, amelyet hamarosan bevezetünk, már több borítókép is látható lesz.

  Kérdés: A fülszöveget, vagy egyéb, a könyvön található szöveges ismertetőt nem lehetne olvashatóvá tenni a katalógusban?
  Válasz: ez is szerzői jogi kérdéskörhöz tartozik, ha engedélyeket kapunk, publikáljuk.

  Köszönjük javaslatait, üdvözlettel:
  Béniné Virág Mária
  Informatikai osztály

  abacus 2011. 06. 29 - 10:44:52
  896

  Rövid időn belül két olyan könyvet is kerestem és találtam a katalógusban, melynek egyáltalán nincs példánya egyik tagkönyvtárban sem. Mikor a Központi Könyvtárban jártam, személyesen érdeklődtem, munkatársuk azt válaszolta, hogy a rekordok (ha csak nem újonnan kiadottak a könyvek, de nem azok) tévesek. Kértem, hogy a konkrét rekordokkal kapcsolatban vegye fel az észrevételemet, de ide, a fórumba irányított, "hátha válaszol valaki". Valóban itt mindenki előtt kéne közzétennem a katalógushibákat, vagy van erre valamilyen e-mail-cím?

  Köszönöm.

  arad49 2011. 06. 18 - 10:12:17
  895

  Még két kérdés:

  A könyvek borítóját nem lehet láthatóvá tenni a katalógusban?
  A fülszöveget, vagy egyéb, a könyvön található szöveges ismertetőt nem lehetne olvashatóvá tenni a katalógusban?

  Remélem nem azt válaszolja, hogy "Amíg..."


  Arad49

  Oldalak: 1 | 2 | 3 | 4 | 5
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés