Főmenü » Adatbázisok

EISZ Nemzeti Program MTA Könyvtár és Információs Központ

Az Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ) Nemzeti Program célja, hogy a felsőoktatás és a tudományos kutatás számára nélkülözhetetlen elektronikus információforrásokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium központilag, nemzeti licenc alapján vásárolja meg és tegye hozzáférhetővé az állami és egyházi felsőoktatási intézmények, akadémiai intézmények és néhány egyéb könyvtár és kutatóhely számára.


2009. januárjától a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is ingyenes hozzáférést biztosít a beiratkozott olvasók számára az EISZ csomag bizonyos adatbázisaihoz.


A FSZEK a következő adatbázisok és elektronikus segédletek használatát teszi lehetővé:

Web of Science
A Web of Science (WoS) a világon a legismertebb és legjobban használt hivatkozási, illetve bibliográfiai adatbázis.
Interdiszciplináris, heti frissítéssel közreadott anyagai a tudomány egész területére kiterjednek. Tudományos szempontok szerint rendszerez, lehetővé teszi a tudománymetriai méréseket és a szerzői hivatkozások feltárását.
A Web of Science három főbb területe:
Arts & Humanities Citation Index (bölcsészet és művészet), Science Citation Index Expended (természet és műszaki tudomány), Social Sciences Citation Index (társadalomtudomány).

Akadémiai Kiadó folyóiratai
Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő kiadványok több mint 40 tudományágban biztosítanak lehetőséget tudósaink számára legfrissebb eredményeik publikálására.
Az EISZ felhasználói számára jelenleg több mint 60 folyóirat érhető el ingyenesen, 1998-ig visszamenőleg.

Akadémiai Kiadó szótárai
Az adatbázis tartalmazza: az angol-magyar és magyar-angol nagyszótárt, a német-magyar és magyar-német nagyszótárt, a francia-magyar és a magyar-francia nagyszótárt, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, a Környezetvédelmi lexikont, a magyar-angol környezetvédelmi értelmező szótárt, az angol-magyar pénzügyi és műszaki szótárakat, valamint az Európai Uniós terminológiai szótárakat.
2010-től központi tartalomként további szótárakkal bővült, ezek az alábbiak: spanyol-magyar szótár, magyar-spanyol szótár, német-magyar műszaki nagyszótár, olasz-magyar kéziszótár, magyar-olasz kéziszótár, magyar-holland kéziszótár, magyar értelmező kéziszótár, Új magyar irodalmi lexikon, Magyar szinonima szótár, A magyar helyesírás szabályai.

Grove Art Online / Oxford Art Online
A Grove Art Online a ma elérhető legteljesebb művészeti enciklopédia, virtuális művészeti kézikönyvtár, mely minden szempontból lefedi mind a nyugati, mind a nem nyugati vizuális művészeti ágakat. Angol nyelvű adatbázis, mely teljes szöveggel tartalmazza a The Dictionary of Art adatbázis anyagát. Az adatbázis tartalmazza továbbá: a The Concise Oxford Dictionary of Art Terms anyagát, az Encyclopedia of Aesthetics gyüjteményt és a The Oxford Companion to West Art teljes tartalmát.
Az Oxford reference művekkel kiegészített adatbázis böngészést és részletes keresést is lehetővé tesz, életrajzi adatok, képek, bibliográfiai hivatkozások között is kutathatunk.

Grove Music / Oxford Music Online
A Grove Music Online 2001 óta az online zenekutatás vezető adatbázisa. Tartalmazza a legtöbb zenei ösztöndíj kivonatát, elérhetővé teszi a The New Grove Dictionary of Music and Musicians anyagát teljes szövegű formában, valamint a The New Grove Dictionary Opera és The New Grove Dictionary of Jazz második kiadásának anyagait.
Angol nyelvű, teljes szövegű adatbázis.
Az Oxford Music Online előfizetői elérhetik a The Oxford Companion to Music jelentős részét, amelynek témakörei tánc, jazz, popzene, a The Oxford Dictionary of Music-ot, valamint az Encyclopedia of Popular Music esetében pop, rock, jazz zenészek életrajzi gyűjteményét.

JSTOR
A JSTOR olyan digitális archívum, melyet tudósok, kutatók és diákok állítottak össze tudósoknak, kutatóknak és diákoknak. Az összeállított tartalom több mint egy egyszerű adatbázis; közösségi kutató-platform.
Az adatbázis 1995-ben alakult, népszerűsége máig töretlen. A nemzetközi tudós közösség támogatásával a JSTOR létrehozott egy magas tudományos minőségű, interdiszciplináris archív adatbázist, melyben több ezer tudományos folyóirat (digitális és nyomtatott formátum) anyagaiban lehet keresni. A kezelőfelület (eszközök) kialakítása segíti és megkönnyíti a kutatók együttműködését.
A JSTOR archívum gyűjtőköre kiterjed szinte minden tudományágra, több ezer tudományos folyóirat cikkeiben van lehetőség a keresésre a humán tárgyakon keresztül a társadalomtudományon át a természettudományig.

Az MTA KIK irányításával működő EISZ Nemzeti Program itt érhető el. Az EISZ a könyvtár kijelölt számítógépein használható.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés