Főmenü » Adatbázisok

Szakdolgozatot a karosszékből?!

A Literature Resource Center (LRC) világirodalmi és nyelvészeti adatbázis ingyenesen elérhető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár regisztrált olvasói számára.


A könyvtár honlapján az alábbi menüpontban tud kapcsolódni:
http://go.galegroup.com

Az adatbázis megismeréséhez, használatához vegye igénybe a Központi Könyvtár tájékoztató könyvtárosainak a segítségét személyesen vagy az alábbi elérhetőségek egyikén:
info@fszek.hu
(1)411-5019

Kérjük, ossza meg velünk véleményét!


Bővebben az adatbázisról:

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár regisztrált olvasói számára 2015 januárjától otthonról is hozzáférhető a Gale – a világszínvonalú könyvtári szolgáltatásokat nyújtó kiadó – világirodalmi, nyelvészeti, kultúrtörténeti adatbázisa, az LRC (Literature Resource Center). A Kiadó központja az USA-ban van, munkatársai azonban a világ minden táján figyelemmel kísérik és szemlézik az érintett szakterületek irodalmát. Az adatbázis munkanyelve angol, de magyar keresőfelülettel is rendelkezik. A találatokat saját igényeink szerint rendezhetjük, tölthetjük le, de akár meg is hallgathatjuk, sőt, a találatok nagy nyelvekre való lefordítására is lehetőség van egy beépített mechanikus fordítóprogram igénybevételével. Mivel a találatok hangfájlként is letölthetők, az adatbázis látássérültek számára is kiválóan alkalmas a kutatásra, szakdolgozatok, tudományos publikációk, tudományos diákköri dolgozatok, vagy akár szemináriumi dolgozatok háttéranyagának a felkutatására, kidolgozására is. A hivatkozott irodalom szakszerű és pontos feltüntetésére többféle lehetőséget kínálnak fel a szerkesztők. Multimédiás tartalma segítséget nyújthat előadások, prezentációk sokoldalú, magas szintű elkészítésére.

Az adatbázis fő gyűjtőköre az irodalom és a nyelvészet, de mivel interdiszciplinaritásra törekszik, megbízható forrást nyújt a kultúrtörténet, a folklorisztika, a színház- és filmművészet, s ezek határterületei és segédtudományai számára is.

Az LRC-ben hozzáférhető adatok, tanulmányok nagy része a Gale szakértői által lektorált, autopsziára épülő munka eredményeként születik, megbízható, hiteles, tudományos igénnyel készül, szemléletében korszerű. A tartalom naprakész, sem időben, sem pedig térben nem korlátozott.

A főbb gyűjtőkörön kívül különösen ajánlott az alábbi szűkebb szakágak szakemberei, kutatói számára:

Nyelvészet: nyelvtörténet, nyelvelmélet, stilisztika, mondattan, szemantika, műfordítás-elmélet, a műfordítás gyakorlata, retorika, alkalmazott nyelvészet

Nyelvek: mesterséges nyelvek, nyelvtanítás

Világirodalom: irodalomelmélet, irodalomtörténet, irodalomkritika, alkalmazott irodalomtudomány, összehasonlító irodalomtudomány

Folklorisztika: a népi kultúra elemei, a tárgyi kultúra, népszokások, néphit, szellemi műveltség

Színház- és filmművészet: rádiózás, televíziózás, filmkultúra, filmelmélet, színházi bemutatók, adaptációk

Segédtudományok, határterületek: könyvnyomtatás, könyvkiadás-történet, esztétika, humán információáramlás, irodalom- és nyelvtantanítás

Az adatbázis tartalma:

Journals and Magazines: kb. 500 különböző szakfolyóiratot dolgoznak fel a modulban, ezek jelentős része teljes szöveget tartalmaz. A modulban elérhető folyóiratokról, feldolgozottságukról, a rájuk vonatkozó kiadói embargóról egy excel-táblázatban tájékozódhatunk.

Reference Titles: a modulban 48 teljes szövegű, alapvetően irodalomkritikai vonatkozású tanulmánykötetet és biográfiát találunk, melyek mindegyike igényes, nagy terjedelmű szakkönyv. Kiemelten fontos pl. a Contemporary Authors Online, amely 1963-től épül s ma már több mint 630 kötetben 150.000 kortárs szerző, alkotó pályáját tudjuk nyomon követni benne. Szintén kiemelt jelentőségű a Dictionary of Literary Biography, amely jelenleg a 374. köteténél jár.

LRC Journals linked to MLA Bibliography: a modulban 208, nagyobbrészt teljes szövegű folyóirat tartalma érhető el a szakterület meghatározó, irányadó kutatást segítő adatbázisából, a Modern Language Association Bibliography-ból. (Az MLA 1921-től gyűjti folyamatosan a szakterület szakirodalmát, s 1926-tól kezdődően anyaga elektronikusan is elérhető. A bibliográfiában szinte minden dokumentumtípus előfordulhat.) Arányaiban ebben a modulban található a legtöbb feldolgozott tétel a határterületek, illetve a segédtudományok vonatkozásában.

Két jelentős írói adattár egészíti ki az eddigieket:
  • Scribner Writers – kb. 100, különböző tematikus kötetből áll;
  • Twayne’s Authors – több mint 800, főként monografikus jellegű kötetet tartalmaz.

Az egyes modulok részletes leírását megtalálja a kezdőoldal felső keresősávjában, a „Title list” menü alatt.
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés