Gimesi Dóra: Csomótündér

Részlet a könyvből:

"Volt egyszer a Margitszigeten egy víztorony. Szép, magas víztorony volt, karcsú, fehér oszlopaival az ég felé nyújtózott, zöld tetejét Pestről is, Budáról is jól lehetett látni. Nézegették is a budapestiek naphosszat, és büszkék voltak, mert nem volt még egy ilyen szép, magas víztorony sehol az országban. Egyet nem tudtak a budapestiek: hogy ebben a szép, régi víztoronyban nem csak múzeum van meg körpanoráma, de postahivatal is. Mégpedig nem is akármilyen, hanem tündér-postahivatal.
A tündér-postahivatalok majdnem ugyanúgy működnek, mint az ember-postahivatalok: színes hajú tündér-postáskisasszonyok iktatnak, pecsételnek, bélyegeznek naphosszat, gyorslábú tündérpostások szaladgálnak ide-oda, nyugdíjas postagalambok burukkolnak a mestergerendán. A különbség csupán annyi, hogy a tündérpostások a leveleket nem csak kikézbesítik a címzetteknek, hanem – ha úgy hozza az élet – vissza is szállítják a postahivatalba.
Mert megesik olykor – szerelmes levelekkel kiváltképp – hogy egy-egy cirkalmas betűkkel írt, hosszú éjszakákon át fogalmazott üzenet a szerelem elmúltával fölöslegessé válik. A címzettek (összetört szívű királyfiak és királykisasszonyok) ilyenkor egy ideig még sírva olvasgatják az egykori sorokat, aztán ha megelégelték a sírást, apró darabokra tépik, és a fecniket, cafatokat, dirib-darabokat egyszerűen kihajítják az ablakon. Szállnak ilyenkor a szerelmes szavak, titkos becenevek, szívből költött, döcögős verssorok, árván repülnek a város fölött. Azaz csak repülnének, ha a szemfüles tündérpostások lepkehálóikkal szép türelmesen össze nem szedegetnék őket. De bizony összeszedegetik, feneketlen, zöld postászsákjukba gyűjtik, úgy viszik be minden este a fecniket a postahivatalba. Ott aztán a postás kisasszonyok újra összeragasztják a darabkákat, el ne vesszen a világból az a sok szép, amit akkor írtak az emberek, amikor még szerették egymást."

Eseménynaptár

« 2022 május »
H K Sz Cs P Sz V
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés