Igaz Dóra: Holnapra kutya bajod!

Nekünk tetszett! Olvass bele Te is!

Részlet a könyvből:

„Mit keres a doktor néni az óvodában?
A doktor néni mosolyogva bújt ki a sárga esőköpenyéből. A terem közepére húzott egy széket, leült, és körbenézett a meglepett gyerekarcokon.
- Mesélni jöttem - mondta. - Egy nagyon-nagyon érdekes mesét. Egy gonosz tündérről szól, akinek a neve Influenza.
Bálint bizalmatlanul méregette a doktor nénit. Hátat fordított, és visszamasírozott a sarokba az autóihoz. Emma viszont közelebb húzódott. Nagyon szeretett mesét hallgatni. Főleg olyat, ahol a jó túljár a gonosz eszén. Influenza, a gonosz tündér? Nem ismerte ezt a mesét. Fanni influenzás, azt mondta az apukája. Lehet, hogy ezzel a gonosz tündérrel találkozott?
- Hol volt, hol nem volt - kezdett bele a doktor néni -, volt egyszer egy icipici tündér. Olyan parányi, hogy mi, emberek szabad szemmel nem is látjuk. Csakúgy, mint a többi tündér, ő is nagyon szeretett ugrándozni, a levegőben táncolni, repkedni. Igen ám, de ő nem virágtündér volt. Nem is erdei tündér. Még csak nem is vízi tündér. Az ő családját Vírusnak hívták. És bizony a Vírusok rosszra használták a tündértudományukat. Szerettek gonoszkodni. Szerettek láthatatlanul odalopózni az emberekhez, megcsiklandozni az orrukat, megkapargatni a torkukat. Annak örültek, ha megbetegítették azt, akihez hozzáértek. És bizony, a mi kis tündérünk, Influenza az egyik legkomiszabb Vírus volt. És a legfürgébb is. Hipp-hopp, ugrott egyet, és máris ott termett egy néni kezén. Aztán belekapaszkodott egy esőcseppbe és elvitorlázott egy bácsihoz. Onnan továbbrepült egy kislányhoz. A kislánytól meg egy kisfiúra pattant át. Először a néninek kezdett fájni a torka, aztán a bácsi lázasodott be, majd a kisfiú és a kislány is megbetegedett. Mindannyian köhögtek, fájt minden porcikájuk, nagyon rosszul érezték magukat. Influenza pedig ugrált tovább. Mindenkit megfertőzött, akivel csak találkozott. És egyre erősebb és magabiztosabb lett. Egyre jobban élvezte a hatalmát. »Ho-hó-hó! – kiáltozott büszkén. – Engem nem állíthat meg senki!«
Emma egy kicsit összébb húzta magát. Nem szerette a gonosz tündéreket, legyenek bármennyire is aprók. Pontosabban, főleg az ilyen iciri-piciket nem szerette. Lehet, hogy most is itt ugrál közöttük? Azt mondta a doktor néni, észre sem lehet venni, csak miután megbetegítette az embereket. Akkor hogyan lehet túljárni az eszén? De hátha a doktor néni tudja a megoldást... És tényleg, a doktor néni folytatta a mesét.
- Bizony, Influenza ide is belopózott közétek az oviba. Először csak egy gyerek lett beteg. Felszökött a láza, és nagyon gyengének érezte magát. Utána megbetegedett még egy gyerek, aztán még kettő, három, négy... A felnőttek úgy mondják, kitört az influenzajárvány. Ez azt jelenti, hogy a kis gonosz tündér remekül érzi magát. Hiszen szabadon repkedhet, amerre csak akar! Megtelepszik egy kicsit a játékokon, megül a poharak szélén, itt táncol, ott pörög. És aki csak találkozik vele, megbetegszik. Ugye, nem lenne jó, ha örökre itt maradna velünk? Le kell győznünk!”

Eseménynaptár

« 2021 október »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés