Főmenü » Könyvtáraink » Bíró Mihály u. 7. » Könyvtárunk története

Utcánk névadója: Bíró Mihály


Bíró Mihály
(Budapest, 1886. november 30. – Budapest, 1948. október 6.)
festő, grafikus és szobrász.

Az Iparművészeti Főiskolán folytatott tanulmányai során a kisplasztika terén mutatott fel sikereket. Minisztériumi ösztöndíjasként bejárta Németországot, Franciaországot és végül Angliát, ahol 1910-ben a The Studio folyóirat plakettpályázatán I. díjat nyert.
Hazatérése után kapcsolatba került a munkásmozgalommal, s felhagyva a kisplasztikával, elsősorban politikai plakátokat készített a szociáldemokrata párt részére. A magyar politikai plakátművészet megteremtője és legjelentősebb képviselője. Nevét az 1911-i Népszava-plakát (Kalapácsos munkás) tette ismertté. Kosztümöket és díszleteket is tervezett az Új Színháznak. 1912-1913-ban a Művészházban, 1917-ben az Ernst Múzeumban rendezett kiállítást. I. világháborús élményeiből született 1916-ban 17 lapból álló harctéri kőrajzsorozata. 1918-19-ben folytatta a politikai plakátok készítését. A Tanácsköztársaság idején ő tervezte a május 1-i ünnepségek művészi dekorációinak nagy részét. Részt vett a Képzőművészek Szakszervezetének szervezésében. A Tanácsköztársaság megdöntése után Bécsbe emigrált, ahol a Bühne c. színházi lap rajzolója lett. Kereskedelmi és filmplakátokat is készített. Itt jelent meg 1920-ban 20 lapból álló Horthy című kőrajzsorozata. Emigrációjának további állomásain, Berlinben, Pozsonyban és Nyitrán a szociáldemokrata pártok részére falképeket és plakátokat festett. 1938-ban a fasizmus elől Párizsba menekült, ahonnan 1947-ben a magyar kormány hívására tért haza; Pro Arte kitüntetést kapott.
A Képzőművészeti Főiskolán felkínált tanári állást súlyos betegsége miatt betölteni már nem tudta. Művei az Magyar Nemzeti Galériában és a Legújabbkori Történeti Múzeumban vannak. 1967-ben grafikai műveiből emlékkiállítást rendeztek az Magyar Nemzeti Galériában

Forrás:

Berény Róbert: Bíró Mihály
Kieselbach Galéria
Magyar Életrajzi Lexikon
Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Múzeum

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés