Főmenü » Könyvtáraink » II. Rákóczi F. út 106. » Könyvtárunk története
 • A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 21/1, Sétáló utcai Könyvtárának története.

  Több mint 50 éve, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megnyitotta Csepelen az első fiókkönyvtárát. Az eltelt fél évszázad alatt a főváros XXI. kerülete teljesen átalakult: felépültek a korszak építészeti stílusát hűen követő lakótelepek, s közben a főváros egyik legnagyobb létszámú kerületévé vált. E folyamat kísérőjeként a 70-es évek elején megépült a Rideg Sándor Művelődési Ház. A kerület elsőként létesített FSZEK-es tagkönyvtára így egy bérelt családi házból ide költözhetett. Ez a könyvtár 550 négyzetméterével vélhetően a létesítők, s nem feltétlenül az itt élők igényeit tükrözte; lehetőségei jóval túlmutattak Királyerdő határain.

  Az 1990-es évek végére nyilvánvalóvá vált, hogy a Rideg Sándor Művelődési Házban működő, egyben Csepel legnagyobb könyvtárának telepítési anomáliáját minél előbb orvosolni kell: ez a forgalmas, jól megközelíthető helyre; lehetőleg a kerület központjába telepített költözést jelentette.

  A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár középtávú fejlesztési koncepciójában kiemelten szerepelt Csepel városközpontjában egy 600 négyzetméteres könyvtár megnyitása, hiszen a legnagyobb csepeli tagkönyvtár a kerület szélén, forgalmas csomóponttól, a sűrűn lakott övezettől távol működött: használóinak köre így erősen korlátozott volt.

  A kerület önkormányzatának vezetőivel folytatott tárgyalások alapján konkretizálódott a megvalósulás iránya (lehetősége). 2004-ben az önkormányzat megfelelő épületet ajánlott a kerület centrumában, ennek alapján lehetőség nyílt egy új könyvtár létesítésére.
  A II. Rákóczi Ferenc út - Sétáló utca tengelyében lévő Karácsony Sándor Általános Iskola konyhájának és étkezdéjének helyén adódott lehetőség egy 589 négyzetméteres könyvtár kialakítására.

  A 2006. augusztus 26-án megnyitott, Sétáló utcai könyvtár a korábbinál magasabb szintű könyvtári ellátást képes biztosítani. A jelenlegi állomány a Királyerdei Művelődési Házban lévő (Szent István úti) könyvtár közel ötven éve épülő gyűjteményéből, és az iskolai könyvtári igényeket is kielégítő, a Karácsony Sándor Iskolában 1981 óta működő könyvtár állományából lett kialakítva. Az intézetvezetés döntése alapján az új könyvtár továbbra is vállalja az iskola könyvtári ellátását, így ma ez a könyvtár a FSZEK tagkönyvtárai közül az egyetlen kettős funkciójú könyvtár.

  Az 589 négyzetméter területű új könyvtár a kerület legforgalmasabb csomópontjában, a távolabbi pontokról és a szomszédos településekről (Lakihegy, Halásztelek, Szigetszentmiklós, Tököl) is könnyen megközelíthető; vonzáskörzetünk így a kerület határán jelentősen túlmutat.
  Folyamatosan bővülő állományunkkal, a használói igényekhez alkalmazkodó szolgáltatási körrel, vonzó programokkal és 2010-től új, hosszabb nyitvatartási időven várjuk használóinkat.

  A kerület oktatási - nevelési intézményeivel és a civil szervezetekkel kialakított kapcsolatok révén könyvtárunk a kerület kulturális életének egyik középpontjává vált.
 • Fotóalbum a megnyitóról...

  Könyvtárunk története 2006.10.09.

  Fotóalbum a megnyitóról...

  2006 nyarán újult meg könyvtárunk. Az ünnepélyes átadó képeit tesszük itt közzé...

Lapozás:
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés