Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Budapest Gyűjtemény

Hullámfürdő záróra előtt

A Gellért fürdő vendégei az 1930-as években - Pusztai Sándor úszómester fényképei
Webprojekt

Volt egy hely, ahol mindig sütött a nap, ahol polgár, gróf, miniszter, színész, publicista, tudós, rabbi és primadonna hullámzó tömegben keveredett, csaknem mezítelenül...


A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet tisztelettel és szeretettel hívta meg az érdeklődőket a

Hullámfürdő záróra előtt
A Gellért fürdő vendégei az 1930-as években - Pusztai Sándor úszómester fényképei
című webprojekt-bemutatójára.

Időpont: 2018. május 22. (kedd) 14.00
Helyszín: FSZEK; Központi Könyvtár, Fogadóterem
1088 Budapest, Reviczky utca 1.

A két intézmény, könyvtárosok, egyetemisták és kutatók, valamint az egykori fotós örökösének együttműködéséből született internetes felület egy különleges fényképhagyaték első teljes körű publikálása a kapcsolódó kortörténeti tartalmak kíséretében.

Az eseményt a két intézmény vezetője, Fodor Péter (FSZEK) és Kiszl Péter (ELTE KITI) nyitotta meg, a projekt hátterét Fodor János (ELTE KITI), Joó András történész (VERITAS Történetkutató Intézet) és Sándor Tibor könyvtáros (FSZEK) világította meg.


Tolnai Klári színésznő (1914 – 1998)
Tolnai Klári színésznő (1914 – 1998)
Beköszöntött a strandszezon, és mi előrukkolhatunk gyűjteményünk egy érdekes részletével. Pusztai Sándor az 1930-as években a Gellért fürdő úszómestere volt. Ekkoriban több mint félezer pillanatképet készített a hullámfürdő közönségéről. Digitalizáltuk a képeket, majd felkértük az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet adjunktusát, dr. Fodor Jánost, hogy a tanszék hallgatói szakértők bevonásával dolgozzák fel az anyagot, tegyék közzé a képeket egy internetes felületen a különféle kapcsolódó dokumentumok és adatok kíséretében. Az egyetem Tartalomszolgáltatás-kutató Műhelyében már számos hasonló publikáció készült, egyebek közt a „Könyvek Holokausztja” című kiállításunk webes változata is.


(Egyelőre) azonosítatlan fürdővendég
(Egyelőre) azonosítatlan fürdővendég
A Gellért fürdő nemcsak a testi felüdülés, hanem a fővárosi társas élet helyszíne is volt. Látogatói döntően a magasabb társadalmi rétegek tagjai közül kerültek ki. Sokan közülük néhány év múlva örökre eltűntek a frontok és a lágerek poklában, mások új hazát keresve elmenekültek az országból vagy vagyonuktól megfosztva, a deklasszálódás rögös útjain keresték a továbbélés lehetőségeit egy gyökeresen megváltozott világban. A negatívok a második világháború előtti utolsó békebeli nyarak verőfényes pillanatait keltik új életre. A képeken még minderről mit sem sejtő, többnyire derűs, napbarnított arcok. Köztük a kor számos jelentős közéleti nagyságának vonásaira ismerhetünk. Mások nevét úgy-ahogy megőrizték a fényképek tasakjain kibogarászható feliratok. Többségük azonban azonosításra vár.


(Egyelőre) azonosítatlan fürdővendég
(Egyelőre) azonosítatlan fürdővendég


A webfelület lehetőséget kínál arra, hogy a nézők maguk is részt vegyenek a felismerésükben, és amennyiben lehetséges, nevük, személyes történeteik nyilvánossá tehető része összeköthető legyen a fotókkal. A projekt résztvevői kérik a közönség közreműködését és abban bíznak, hogy a közzétett képek, szövegek és adatok idővel bővülni fognak.

Magdolna Mária Rainéria főhercegnő (1909–2000)<BR> festőművész, szobrász, József főherceg lánya
Magdolna Mária Rainéria főhercegnő (1909–2000)
festőművész, szobrász, József főherceg lánya


Elérhetőségek:

Hullámfürdő záróra előtt

Hullámfürdő a Facebookon

ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés