Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Budapest Gyűjtemény

Döntés Párizsban, hatása Budapesten

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár trianoni emlékoldala.


Vagonlakók, 1921 körül
Vagonlakók, 1921 körül
Tovább a webkiállításra >>

Száz évvel ezelőtt a budapestiek egy háborúban kivérzett ország fővárosában éltek, megszorításoktól, ínségektől és járványtól meggyötörten, a hazaözönlő katonáktól, a megszállt területekről érkező menekültektől felbolydult társadalomban, forradalmaktól szétzilált közigazgatási viszonyok között.
A jövőt pedig egyre sötétebb színekkel festették le a párizsi békekonferenciáról érkező hírek.
Jótékonysági színielőadás plakátja, 1920
Jótékonysági színielőadás plakátja, 1920
Ez a lélektani állapot a kiindulópontja a trianoni döntés századik évfordulójára készített emlékoldalunknak. Az összeállítás döntően az 1919-1921 közötti időszakra összpontosítva, de a következő évtizedre is kitekintve érzékelteti azt a hatást, amit a trianoni döntés Budapest lakóira, a város szociális viszonyaira, valamint a szimbolikus ellenállás szaporodó köztéri jelei által a városképre gyakorolt. Az események megéléstörténetét igyekeztünk érzékeltetni azoknak a dokumentumoknak a bemutatásával, amiket könyvtárunk, elsősorban annak várostörténeti részlege, azokból az időkből őriz. Eredeti szándékunk szerint a könyvtár kiállítótermében került volna sor erre, a járványhelyzet miatt azonban internetes változat született.
Bízunk abban, hogy a közreadott fényképek, plakátok, nyomtatványok, térképek, cikkek, irodalmi művek és a bibliográfiai összeállítás ebben a formában is kellő megjelenítő erővel hatnak, és a webkiállításon közreadott forrásokat böngészve, letöltve talán még többen lesznek, akik felhasználhatják azokat ismereteik bővítésére, tanulásra, oktatásra.

Tovább a webkiállításra >>

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Legfrissebb cikkek
Legolvasottabb cikkek
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés