Lapozzon bele a régi budapesti újságokba az interneten keresztül!


Nincs semmi unalmasabb a tegnapi hírnél – tartja a régi újságírómondás. Lehet, hogy így van, de mi a helyzet a tegnapelőttivel, az ötven-száz évvel ezelőttivel? Csapjuk fel, mondjuk, a Budapesti Napló vagy az Est 1912-es számait! Aligha találunk gazdagabb, színesebb forrást, mely szemléletesebben kelthetné életre egy eltűnt életforma részleteit. A mai olvasó számára az újdonság varázsával hat mindaz, ami a lap korabeli vásárlója számára természetes volt, friss szenzációként számtalan esemény, amire azóta a feledés homálya borult.
A sajtókivágatok, még régebbi műszóval újságszelvények gyűjtése a 19. század eleje óta hagyomány könyvtárunkban. Könyvtárosok nemzedékének volt napi feladata a hírlapok szemlézése és a Budapest története szempontjából fontosnak vélt közlemények kiollózása, rendezése, archiválása.Idővel háttérbe szorult e munka, de - ha porladva is - megmaradt a gondosan kategorizált gyűjtemény. Szeretnénk megmenteni, mi több, új életre kelteni e ritka becsű hagyatékot: megkezdjük a régi újságlapok digitalizálását. Az elkészült cikkeket időszakonként frissülő, témakörök szerint kereshető weblapokon tárjuk a nagyközönség elé.

„Lapozzanak bele” számítógépük segítségével a régi újságokba! Talán a mai Budapesten is otthonosabban érzik majd magukat, ha annak az egykorvolt városnak színét-visszáját jobban megismerik.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés