Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Szociológiai Gyűjtemény

A holokauszt nemzetközi emléknapja

A mai napon, január 27-én van a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja. Egy felejthetetlen, és a történelem szempontjából jelentős napról van szó, hiszen ezen a napon, 1945-ben szabadították fel az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2005-ben nyilvánította ezt a napot az emlékezésnek, amely arról a körülbelül hatmillió zsidósága miatt üldözött áldozatról szól, akik életüket vesztették az évekig tartó haláltáborban. Az áldozatok között több mint 400 000 magyar zsidó volt, akik tiszteletére ugyancsak 2005-ben egy emlékművet avattak fel Budapesten (lásd a fotón: Duna-parti Holokauszt emlékmű / Baráth Gábor képe).


Duna-parti Holokauszt emlékmű / Baráth Gábor képe
Duna-parti Holokauszt emlékmű / Baráth Gábor képe
Az ENSZ által elfogadott határozat kihangsúlyozza, hogy a tagállamoknak kötelessége megemlékezni ezen a napon az áldozatokról. Mindezek mellett az is nagyon fontos, hogy az ENSZ a határozattal egyetemben elítéli a holokauszttagadást, a vallási és etnikai diszkriminációt, valamint felhívja a figyelmet arra, hogy a tagállamok oktatási programokkal tájékoztassák az állampolgárokat erről az egész világot sújtó múltbéli tragédiáról és annak jövőbeli elkerüléséről is.

A Szociológiai Gyűjteményben számos könyv és tanulmány található e témában, mind az olvasótermeikben, mind online formában. Az elmúlt évek során többféle mű jelent meg a zsidóságról és a holokausztról, ezek közül két könyvet szeretnénk figyelmükbe ajánlani.

Az első, Robert A. Kahn A gyűlölet szabadsága: amerikai és európai perspektívák (2016) című tanulmánykötete, amely a szólásszabadsággal, gyűlöletbeszéddel és népirtások tagadásának korlátozásáról szól.

A Transznacionális politika és a holokauszt nemzettörténete (2014) című szöveggyűjtemény Szász Anna Lujza és Zombory Máté által szerkesztett mű, amelyben a holokauszt emlékezettörténetét vizsgálják a szerzők és annak hatásait az átalakuló politikai térben.

Mindkét mű megtalálható és helyben olvasható a Szociológiai Gyűjtemény olvasótermeiben az újranyitás után.

Mindezek mellett szeretnénk ajánlani egy cikket is, amely a magyarországi holokausztkutatással és élettörténetek összesítésével foglalkozik. A katalógusból online elérhető, az alábbi linkre kattintva: Kovács Éva, Lénárt András, Szász Anna Lujza: A magyar holokauszt: személyes történetének digitális gyűjteménye (2011)
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés