• Szentpál Olga (1895-1968)


  Szentpál Olga érettségi után zenetanulmányait Émile Jaques-Dalcroze helleraui iskolájában folytatta. Jaques-Dalcroze zenepedagógiájában a zene és a mozgás közti kapcsolatot kereste.
  Ennek hatására kezdte meg 1917 őszén Budapesten a „Dalcroze-féle ritmikus torna” tantárgy tanítását a Zeneművészeti Főiskolán. Önálló iskoláját 1919-ben nyitotta meg.
  Ötven növendékével 1920-ban jelentkezett először színpadon Dalcroze-műsorral, melyben maga is fellépett. Egyszerű gyakorlatok, ritmikai mozgásetűdök szerepeltek programján; ezekkel indult színpadi-koreográfusi pályája.
  1927-ben édesapja támogatásával felépült a Szentpál-iskola.

  A szakmai viták arra késztették Szentpál Olgát, hogy megfogalmazza táncművészeti alapelveit és rendszerét, amelyet A tánc, a mozgásművészet könyve című művében 1928-ban publikált.

  Koreográfiáit az 1925-ben alakult Szentpál Tánccsoport számára készítette. Legtermékenyebb koreográfusi periódusa 1930-tól 1942-ig terjed. (A „Dávid” , 1931-ben, a „Nagyvárosi szimfónia” 1932-ben, a „Márialányok” 1938-ban, a „Kiűzetés a paradicsomból” 1942-ben.) Az „új tánc” irányzatának megfelelően, elsősorban csoportos kamaraszámokat komponált.
  (dr. Dienes Gedeon írásának felhasználásával)

  Válogatás a Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény anyagából
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés