Lábán Rudolf (1879-1958)


„Az ún. „közép-európai” táncnak egyik legjelentősebb alakja a pozsonyi születésű Lábán Rudolf volt.
Tizenévesen Párizsba ment, ahol képzőművészeti, színművészeti és táncos képzésben részesült. A táncot az ember természetes kifejezésformájának tekintvén, a továbbiakban autodidakta módon fejlesztette technikáját és művészetét. Már gyermekkorában alapított egy tánccsoportot, majd élőképes előadásokat rendezett a pozsonyi városi színházban, ahol zenére és vezényszóra változtak a tablók.
Lábánnak nem volt „tudományos” képzettsége, de volt természetes és éles kritikai látása, sőt rendszerező elméje, hogy feldolgozza európai és afrikai utazásai során szerzett benyomásait, valamint későbbi tapasztalatait, hogy így a táncból ne csak művészetet, de tudományt is alkosson.
Első „iskoláját” 1910-ben a svájci Ascona feletti Monte Veritá lejtőin a szabadban nyitotta meg, majd 1914 és 1918 között Zürichben tanított. Koreográfiai munkássága a 20-as évekre tehető, amikor mozdulatkórusaival Németországban dolgozott, eleinte Stuttgartban, majd Hamburgban.
Miután csoportja sikeresen mutatkozott be az első nemzetközi tánckongresszuson, Magdeburgban (1927), a berlini Staatsoper igazgatójaként működött négy évig, miközben az 1936. évi berlini olimpiai játékokon is szerepelt. 1938-ban Angliába költözött.
Mozdulatművészeti munkássága mellett - amit koreutikának nevezett – Lábán tánctörténeti jelentősége a Labanotation néven ismert kinetográfia (tánc- vagy mozdulatírás) megalkotásában rejlik, amiben Albert Knust is nagy szerepet játszott.”
(dr. Dienes Gedeon)

Válogatás a Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény anyagából

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés