• Ted Shawn és Ruth St. Denis,
  az amerikai kortárs tánc úttörői  Az amerikai modern, avagy kortárs tánc elsői úttörői Ruth St. Denis (1879-1968) és Ted Shawn (1891-1972) voltak.

  Ruth St. Denis „a szertartásos szépség szent szobra”- ahogy őt nevezték 1903-ban megalkotta első művét, „Radha, az öt érzékszerv tánca” címmel. Később az indiai mitológiától ihletett szólókkal egész estét betöltő műsort hozott létre. Legnagyobb sikereit a trilógiává ötvöződött táncainak köszönhette, amelyeket keleti hangulatú misztikus félhomályban adott elő.”
  (dr. Dienes Gedeon)  Ted Shawn teológiai és mozgásterápiai tanulmányai után kis tánccsoportjának egyik turnéján 1914-ben megismerkedett Ruth St. Denissel, akit feleségül vett, és ugyanabban az évben együttesen megnyitották Denishawn nevű iskolájukat a modern tánc és főleg a keleti táncstílusok tanítására. Shawn történeti jelentősége abban áll, hogy 1933-ban megalapította az All Male Dancers Group-ot, színpadi „polgárjogot” szerezve a modern férfitáncosnak és ugyanakkor megvette a massachusetts-i Jacob’s Pillow nevű farmot, ahol egy erdei fabarakban stúdiót és színházat alakított ki, amely hamarosan az amerikai modern tánc egyik központjává vált. A férfitánctechnika kidolgozásának és elterjesztésének köszönhetően az amerikai férfitánc atyjának tekintik.”
  (dr. Dienes Gedeon)
  Barton Mumaw, a férfi tánccsoport vezető táncosa később megírta visszaemlékezéseit a Denishawn-ban és a Jacob’s Pillow-ban töltött éveiről.
  A Jacob’s Pillow Dance Festival, amelynek Ted Shawn volt a művészeti vezetője egészen 1972-ben bekövetkezett haláláig, immár 75 éve az amerikai táncélet egyik meghatározó helyszíne.


  Válogatás a Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény anyagából
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés