• A Zenei Gyűjtemény bemutatkozása

  Rövid ismertető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményéről.


  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára
  Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára
  A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye a zenei ismeretterjesztés, oktatás és kutatás információszolgáltató intézménye, egyben közösségi-kulturális eseményhelyszín. Idő-, tér- és műfajbeli korlátok nélkül gyűjti és kölcsönzi a zenei könyveket, kottákat, hanghordozókat (CD, DVD, videofelvétel, hanglemez). A klasszikus zenei kiadványok mellett a gyűjteményben elérhető jelentős számú jazz, blues, népzene, könnyűzene, filmzene, musical, operett témájú dokumentum is. A szabadpolcos zenei szakirodalmi állomány a magyar könyvek mellett sok idegen nyelvű kiadványt is tartalmaz, az önálló tájékozódást, az oktatási és kutatási célokat kézikönyvtár és helyben használható könyvek segítik. A gyűjtemény kotta- és kispartitúratárában hozzáférhetők kritikai kiadások (Urtext), hangszeriskolák, technikai gyakorlatok, előadási darabok, kamarazenei és vokális művek partitúrái és szólamanyagai, zenekari darabok zongorakivonatai és partitúrái. A CD-k, DVD-k kölcsönzése mellett lehetőség van helyszíni hallgatásra, megtekintésre is. A Zenei Gyűjtemény kiemelt célja, hogy a közösségi-kulturális interakció helyszíne legyen, ezért Szalonjában rendszeresen teret ad - főleg fiatal zenészek bemutatkozását segítő - koncerteknek, mesterkurzusoknak, emellett könyvbemutatókra, kiállításokra, vetítésekre, beszélgetésekre vár szeretettel minden érdeklődőt. A régi polgári szalonok legnemesebb hagyományait éltető, közösségi élményt teremtő rendezvényekről a gyűjtemény internetes és Facebook-oldalán, illetve hírleveléből lehet tájékozódni.

  A Zenei Gyűjtemény története

  A Zenei Gyűjtemény 1964-ben nyílt meg Budapest első nyilvános, kottákat és könyveket is szolgáltató zenei könyvtáraként. Zenei szakkönyveket, kottákat, 1982-től hangfelvételeket is kölcsönöz.
  Működését a Fehérhajó utcában kezdte meg, majd az 1990-es évek végén a Fővárosi Közgyűlés a használatába adta a Pállfy-palotát. Az új épületben lehetőség nyílt a könyvek, kispartitúrák, CD-k szabadpolcos elhelyezésére, és nagyobb kottatár kialakítására. 1999. október 1-jétől a japán állami támogatással felszerelt hangtár is az olvasók rendelkezésére áll.


  A Zenei Gyűjtemény a hivatásos és nem hivatásos muzsikusok részére biztosítja a zeneoktatáshoz és a kutatáshoz szükséges anyagokat. Gyűjtőköre kiterjed a zeneirodalom valamennyi értékes darabjára térbeli és időbeli határok nélkül, a hagyományos, nyomtatott anyagokon keresztül az elektronikus dokumentumokig.

  A Gyűjtemény rendszeresen szervez hangversenyeket, kamarakoncerteket, amelyekre minden zenét szerető és művelő érdeklődőt szeretettel vár.
  (Mozgáskorlátozottak a könyvtárat a járda szintjéről induló lifttel közelíthetik meg.)
 • Elismerés az Artisjustól

  Rólunk

  Elismerés az Artisjustól

  A kortárs magyar zene terjesztése terén kifejtett kiemelkedő munkájáért Artisjus Előadói Díjban részesült Bándoli Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének vezetője.

 • Rólunk írták - Megújul a Pálffy-palota

  Rólunk

  Rólunk írták - Megújul a Pálffy-palota

  Érdekes és fontos információk olvashatók a Pálffy-palota felújításáról a Pestbuda.hu cikkében.

 • Kodály Zoltán a Zenei Gyűjtemény megnyitóján

  Rólunk

  Kodály Zoltán a Zenei Gyűjtemény megnyitóján

  „Legyen a zene mindenkié!” - Ennek a gondolatnak a jegyében nyitotta meg Bárdos Lajos 1964. május végén a Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményét, és adta át a nagyközönségnek Kodály Zoltán jelenlétében.

 • A zenei gyűjtemények fejlesztésének új útjai<br>

  Rólunk

  A zenei gyűjtemények fejlesztésének új útjai

  A Zenei Gyűjtemény ötvenedik évfordulóját szakmai konferenciával és ünnepi hangversennyel köszöntötte a könyvtár. Az eseményen részt vett Csomós Miklós főpolgármester-helyettes.

Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés