Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Új kortárs zenei CD-k a Zenei Gyűjteményben

A kortárszene kedvelőinek ajánlunk ezúttal négy lemezújdonságot.


Kortárs zenei újdonságok (Fotó: FSZEK)
Kortárs zenei újdonságok (Fotó: FSZEK)
Sofia Gubaidulina – Repetance

Mikor Gidon Kremert, a híres hegedűművészt egyszer megkérdezték, mit talál Sofia Gubaidulina zeneéjében a legérdekesebbnek, azt válaszolta, hogy a zeneszerzőző műveiben mindig van valami misztikus és mindig felfedezhető egy üzenet. Repetance című lemezén a nyolcvannégy éves Gubaidulina négy művét hallhatjuk; az előadók közt magyar származású zenészeket is találunk Franz Halász és Débora Halász személyében.Peter Eötvös – Kosmos

A ma élő magyar zeneszerzők közül talán Eötvös Péter neve terjedt el a legszélesebb körökben. A BMC-hez szorosan kötődő karmester-komponista nem csak alkotóművészként aktív, hanem szívesen fogadja tanítványait rendszeresen tartott mesterkurzusain. Lemezén három művet hallhatunk, amelyet Grau Schumacher és Paolo Álveres zongorista, illetve a Schlagquartet Köln ad elő.

Kalevi Aho – Symphony No. 15, Double Bass Concert, Minea

A finn származású Aho neve talán kevésbé ismert Magyarországon, így e CD sok újdonsággal szolgálhat. Mindhárom mű a 2000-es években született: A Minea a Minnesotai Zenekar felkérésére készült zenekari mű, a 2005-ös Bőgőversenynem csak hangvétele, de a szólista hangszíne miatt is különleges, a 15. szimfónia pedig egy régi hagyományokból kinőtt minden ízében modern mű.

In Memoriam – chamber works by Viktor Suslin & Sofia Gubaidulina

A már korábban említett orosz zeneszerzőnőt és Viktor Suslint szakmai és baráti kapcsolat is fűzte egymáshoz. A legtöbb mű tőle hallható a lemezen, Gubaidulina csupán egy, húsz perces darabja, a So sei es szerepel a trackek között. A CD-n játszó művészek közt található Nurit Stark hegedűs/brácsista, Cédric Pescia zongorista/csembalista, vagy Alexander Suslin nagybőgős.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés