Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Új népzenei CD-k a Zenei Gyűjteményben

A népzene szerelmesei is találnak kedvükre valót CD-újdonságaink között! Ezen a héten négyet válogattunk ki közülük.


Új népzenei CD-k (Fotó: FSZEK)
Új népzenei CD-k (Fotó: FSZEK)
Karaván Família: Asvin

Tízéves a Karaván Família. Ebből az alkalomból a különleges családi zenekar egy kivételes CD-t készített, amelyen tíz dal hallható, tíz vendégművész-barát közreműködésével. A szülők és gyermekeik által létrehozott egyedülálló együttes az elmúlt tíz évben saját világot teremtett a cigány vokális hagyományok nyomán. A Karaván Família jubileumi lemezén a cigány kultúra valódi arcát és harmóniáját mutatja be.
Eszterlánc: Jegesen

Az Eszterlánc legújabb lemezén hagyományos magyar népzenét hallhatunk Erdélyből; Búza, Melegföldvár, Mezőkeszü és Mezőveresegyháza falvakból mezőségi énekesek közreműködésével. A lemezen Szilágyi Anna, Takács Anna, Takács Piroska és Vigh József énekét hallhatjuk.

Lukács Miklós Trió: Cimbiózis

Lukács Miklós, Baló István és Orbán György zenéje a jazz és a népzene határán helyezkedik el. Már maga a hangszer-összeállítás is különlegességnek számít, hiszen a cimbalom, a dob és a nagybőgő ritkán alkot triót. Lukács Miklós célja zenekarának megalapításakor az volt, hogy három egyenrangú hangszerből álljon a formáció, ne legyen szólista - kíséret hierarchiája a tagok között –; e szándék lemezük hallgatásakor is tökéletesen kitűnik.

Parapács: Bëbocsátlak

„A Parapács név az erdélyi magyar tájnyelvekben ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. A zenészek, akiknek muzsikáján felnőttünk, mind efféle rátermett, ügyes emberek. Az ő világukban (s ahogy ők maguk emlegetik: »a mi időnkben«) a falu életének elmaradhatatlan eseményei voltak a rendszeresen megszervezett táncalkalmak, bálok, ahol az emberek kiénekelhették örömüket, feledhették bánatukat, megtalálhatták szerelmüket és kedvükre múlathatták az időt. [...] Azt tartjuk legfőbb feladatunknak, hogy a népzene mulattató és a néphagyományok közösségteremtő funkcióját átmentsük a saját »mi időnk« világába.” (Vojtonovszki Sándor, a zenekar nagybőgőse)

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés