Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Könyvismertető - Roy Howat: The Art of french Piano Music. Debussy, Ravel, Fauré, Chabrier

Roy Howat: The Art of french Piano Music. Debussy, Ravel, Fauré, Chabrier. Yale University Press, New Haven–London, 2009.

Roy Howat kötete nélkülözhetetlen forrás kutatóknak és előadóknak egyaránt. A nemzetközi hírű zongoraművész és zenetudós a Cambridge-i King’s College-ban diplomázott, majd Párizsban, Vlado Perlemuter irányítása mellett, speciális tanulmányokat folytatott. Egyike azon művészeknek, akiket rendszeresen felkérnek tanítani, illetve francia szerzők műveinek interpretálására a főbb francia ajkú konzervatóriumokban, illetve a francia rádióban.

Jelen kötete négy francia komponista munkásságát magyarázza összehasonlító kontextusban. Howat megvizsgálja művészetük zenei nyelvezetét és művészi étoszát, egymás mellé helyezve a szerkezeti elemzést és az előadó-művészeti kérdéseket, problémákat. Történelmi és stilisztikai szempontból összefüggéseket keres továbbá a négy szerző és olyan elődök között, mint Chopin, Schumann, Liszt, illetve a francia csembalóiskola, az orosz és spanyol zeneművészet.

Vitatva a magát hosszú időn át tartó elméleteket, Howat értelmezi, tisztázza a francia zene ritmikai dinamikáját és a benne rejlő felfedezéseket, újításokat. Elismerve Fauré és Chabrier munkásságát, írásaiban a két művész hasonló figyelmet kap, mint Debussy és Ravel, helyrehozva ilyetén a történelmi kiegyensúlyozatlanságot, újraformálva felfogásunkat, gondolkodásunkat erről a bámulatos zenei tradícióról. A kitűnő történelmi dokumentációkat és elemzéseket Howat közvetlen hivatkozásai segítik annak bemutatására, hogy ezen szerzők hogyan alakították az előadói hagyományokat.

Roy Howat skót zongoraművész, zenetudós a francia zenére specializálódott. A Cambridge-i King’s College-ban diplomázott, majd Párizsban, Vlado Perlemuter tanítványa volt. 2003-tól a Royal Academy of Music, 2013-tól a Royal Conservatoire of Scotland kutató ösztöndíjasa.

Párizsban többek között Pierre Boulez és François Lesure mellett alapító szerkesztője a teljes Debussy-kiadásnak (Oeuvres Complètes de Claude Debussy), mely munkálatok során a zongoraművek túlnyomó részét ő szerkesztette. Egyéb munkái közt szerepel Debussy in Proportion and The Art of French piano music című könyve, Chabrier és Fauré műveinek Urtext kiadása, Jean-Jacques Eigeldinger Chopin, Pianist and Teacher: As Seen by his Pupils című könyvének angol nyelvű kiadása, illetve számtalan fejezet különböző kötetekben Schubert, Chopin, Debussy, Ravel és Bartók művészetéről.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés