Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Virtuális kiállítások – fókuszban a zene

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) nemcsak digitalizált kulturális javak adatbázisa, hanem virtuális kiállítások gyűjteménye is. Az archívum zenei témájú online tárlatait ajánljuk.

A MaNDA adatbázisa hazai múzeumok, könyvtárak, levéltárak, kulturális és oktatási intézmények digitalizált kulturális javait adja közre és teszi kereshetővé. A több mint 640 ezer dokumentumot tartalmazó anyagból a szerkesztők számos virtuális kiállítást hoztak létre. E kiállítások azért is érdekesek, mert új kontextusba helyeznek kulturális tartalmakat, melyek fizikai vagy más tulajdonságaik miatt valószínűleg sosem kerülnének egymás mellé egy valóságos kiállítótérben. Összegyűjtöttük és ajánljuk az archívum legérdekesebb zenei témájú online tárlatait. (A kiállítások a címre kattintva érhetők el.)


Fotó: MaNDA
Fotó: MaNDA
A német tiszt, a jazzénekesnő és a New York Hotel
A fotók, videofelvételek egy olyan filmbe illő történet köré szövődnek, amely a történelem és az egyéni sors metszéspontjából indul. Megtudhatjuk, hogyan ismerkedett meg 1944-ben Leonhard Scheller német tiszt és Fényes Kató, a népszerű jazzénekesnő a New York Kávéházban, hogyan álltak helyt az emberpróbáló időkben és hogyan alakult életük a háború után.


Fotó: MaNDA
Fotó: MaNDA
A Völgy története és a kapolcsi egylet gyűjteménye
A kiállítás fotók és más dokumentumok segítségével idézi fel a kapolcsi Művészetek Völgye fesztivál kezdeti éveit és fejlődését. Kiderül, mi volt a szerepe a fesztivál létrejöttében Márta István zeneszerzőnek és a kapolcsi patak elapadásának.


Fotó: MaNDA
Fotó: MaNDA
Mire vigad a magyar? – Zenetörténeti zanza
Hogyan vigadtunk az elmúlt évszázadokban olykor örömben, olykor bánatban? A kiállítás végigkalauzol a magyar nóta és a cigányzene édesbús történetén a 18. századtól napjainkig. Megtudhatjuk, hogyan vált szórakoztató műfajjá a nóta. A kiállítás angol nyelven / Hungarian razzle music historyFotó: MaNDA
Fotó: MaNDA
További zenei témájú összeállítások

Vigadó Budán
Hova járt a XIX. század embere szórakozni, koncertet hallgatni? Pesten a már 1833 óta működő Redoute-ba, a Pesti Vigadó elődjébe, de Budán sokáig nem működött hasonló intézmény. Az összeállítás a Budai Vigadó történetét ismerteti.

Aprónyomtatványok nagy énekesei
„Hogyan éltek, hogyan szórakoztak és művelődtek szüleink, nagyszüleink? – erről is mesélhetnek az apró (és kevésbé apró) nyomtatványok. Remek forrásul szolgálhatnak a könnyűzene kutatóinak is: kiderül belőlük, hogy mikor, hol, mely divatok hódítottak az országban.”

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés