Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Zenei könyvek és kották a Magyar Elektronikus Könyvtárban

A Magyar Elektronikus Könyvtár gyűjteménye zenei témájú könyveket és kottákat is szép számmal tartalmaz. Összeállítottunk egy részletes tartalomjegyzéket, hogy képet adjunk a kínálatról és segítsük az eligazodást. A könyveket bárki ingyen olvashatja, letöltheti.


Fotó: Magyar Elektronikus Könyvtár
Fotó: Magyar Elektronikus Könyvtár
A Magyar Elektronikus Könyvtár az 1990-es évek közepe óta gyűjti és teszi elérhetővé elsősorban magyar nyelvű könyvek teljes szövegét. Az eltelt évek alatt a MEK a magyar internet egyik legnépszerűbb és legnagyobb szövegarchívumává vált: jelenleg közel 20 000 szép- és szakirodalmi könyvet és egyéb dokumentumot tartalmaz.

A MEK nyitóoldalán (jobb oldalt) lehetőségünk van szerző, cím, tárgyszó alapján keresni, vagy akár végrehajthatunk keresést az összes könyv teljes szövegében is. Segít az eligazodásban a tartalmi kategóriák rendszere (bal oldalt). Ha valakit a zene szakterülete érdekel, kattintson a „Humán területek, kultúra” főkategóriára, így juthat el az „Ének, zene” kategóriához, mely jelenleg 212 dokumentumot tartalmaz. Kevesen tudják, hogy nemcsak zenei szakkönyvek, hanem kották is vannak e dokumentumok között.

Mivel a honlap eredeti kategóriarendszere csak nagy vonalakban tájékoztat a könyvekről és kottákról, összeállítottuk a MEK zenei anyagának részletes, röntgenképszerű tartalomjegyzékét. A teljességre törekvő jegyzék célja, hogy segítsen megállapítani: egy adott témáról vagy személyről van-e szakirodalom a MEK gyűjteményében, és ha igen, mennyire széles a kínálat.

Jegyzékünk egy témamutatóból és egy részletes listából áll. Ha a témakörmutatóban egy bizonyos témakörre vagy névre kattintunk, automatikusan a részletes lista megfelelő részéhez jutunk. Egy-egy könyv vagy kotta linkjére kattintva rögtön megnyithatjuk, olvashatjuk is azt a MEK oldalán.

Kedvcsinálónak kiemelnénk néhány könyvet a 200 közül, amit különösen érdekesnek, fontosnak tartunk, és amelyről talán nem is gondolnánk, hogy online is olvasható. Íme szubjektív toplistánk:

Bartók Béla: Önéletrajz – Írások a zenéről
Szabolcsi Bence: A magyar zene évszázadai, Tanulmányok
Várnai Péter: Beszélgetések Ligeti Györggyel
Koppány Zsolt: Volt egyszer egy Kocsis Zoltán – Hosszú évtized egy géniusz közelében
Fodor Géza: A Mozart-opera világképe
Zenei hálózatok – Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában
Jeszenszky Iván: Az igazi Callas – Monodráma
Vargyas Lajos: A magyarság népzenéje

Tartalmas időtöltést, jó olvasást, búvárkodást kívánunk!

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés