Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Kölcsönözzön e-könyvet!

Az elektronikus könyvek kölcsönzése Magyarországon még szokatlan dolog, pedig érdemes élni a lehetőséggel, különösen most, hogy zárva vannak a könyvtárak. Bemutatjuk, hogyan kölcsönözhetnek olvasóink kiváló külföldi zenei szakirodalmat otthonról, az EBSCO adatbázisból.

A könyvtárak zárva tartása miatt megnőtt a jelentősége az e-könyveknek, melyeket elérhetünk otthonról is, és saját eszközünkön olvashatunk. Ebben az ismertetőben azt mutatjuk be, hogyan kölcsönözhetünk, tölthetünk le e-könyveket – elsősorban külföldi szakirodalmat – az EBSCO Discovery Service (EDS) adatbázisból.

Az EBSCO a világ legátfogóbb, vezető tudományos adatbázisa, amely minden szakterületre kiterjedően informál friss és archív folyóiratcikkekről, nyomtatott és e-könyvekről. A dokumentumok jelentős része ismertetés formájában vagy teljes szöveggel elérhető. Szakdolgozatíráshoz vagy tudományos munkához az EBSCO szinte elengedhetetlen, de hasznos lehet akkor is, ha „csak” a magunk örömére szeretnénk elmélyedni egy-egy témában, vagy szívesen utánanéznénk valaminek egy könyvben.

Ismertetőnk a következő kérdésekre ad választ:

  • Ki használhatja az Ebsco Discovery Service adatbázist, hogyan lehet belépni?
  • Milyen beállítások szükségesek a böngészőben?
  • Hogyan kereshetünk, tölthetünk le e-könyveket?Használati feltételek, proxybeállítás, belépés

Az Ebsco Discovery Service-t érvényes, kölcsönzésre jogosító olvasójeggyel rendelkező olvasóink érhetik el otthoni számítógépükről vagy okoseszközükről. Az adatbázis használatának és az e-kölcsönzésnek külön díja nincs. Fontos, hogy az otthoni használathoz be kell állítani a proxy hozzáférést a webböngészőnkben! A beállításról részletes útmutató olvasható itt.
A proxy beállítása után az adatbázis nyitólapja itt érhető el – kattintsunk az „EBSCO Discovery Service, a FSZEK forrásai egy helyről” linkre! A rendszer egy felhasználónevet és egy jelszót fog kérni. A felhasználónév az olvasójegyen a vonalkód alatt található, 021… kezdetű szám, a jelszó a születési hónapból és napból képzett négyjegyű szám (tehát ha például valaki január elsején született, akkor a jelszava 0101).

Az adatbázis használata: keresés, kölcsönzés

Az adatbázis főoldalának tetején találjuk a keresőmezőket, amelyek kitöltésével kereshetünk például szerző vagy cím szerint (lásd a csatolt képen). Ha mondjuk Schubert Téli utazás (Winterreise) című dalciklusával kapcsolatos könyvet keresünk, praktikus a „Mező kijelölése” segítségével kiválasztani a „cím” keresőmezőt, és beírni a Winterreise keresőszót. Ekkor azokat a dokumentumokat fogjuk megkapni, amelyek címében szerepel a Winterreise szó. Természetesen más vagy további keresőfeltételek is megadhatók, sokféle variáció lehetséges.

Keresési mezők
Keresési mezők
Miután a 'Keresés' gomb megnyomásával lefuttatjuk a keresést, valószínűleg nagyon sok találatot kapunk. Minket viszont most kifejezetten az e-könyvek érdekelnek, ezért szűkítenünk kell a találati listát.


Teljes szöveg, e-könyv kiválasztása
Teljes szöveg, e-könyv kiválasztása

A képernyő jobb oldalán látható szűkítési lehetőségek között (lásd a csatolt képen) a 'Korlát' című résznél jelöljük be a 'Teljes szöveg' jelölőnégyzetet. Ekkor a képernyő automatikusan frissül, és már csak azok a találatok látszanak, amelyek teljes szövege elérhető. Mi viszont most kifejezetten e-könyveket keresünk, ezért szűkítsük tovább a találatokat: a Forrástípusok című résznél jelöljük be az 'E-könyvek' lehetőséget. (Ha a listában nem szerepel „E-könyvek”, kattintsunk a 'Több megjelenítése' feliratra. Ha esetleg így sem látszik 'E-könyvek' lehetőség, akkor nincs az adatbázisban a megadott keresőfeltételekkel e-könyv.)

Miután így (a 'Teljes szöveg' és az 'E-könyvek' kiválasztásával) szűkítettük a találati listát, annak tetején fogjuk látni a minket érdeklő, remek e-könyveket.

A példában szereplő Winterreise keresőszóra például az egyik találat a következő könyv: Suurpää, Lauri, Death in Winterreise (Bloomington: Indiana University Press, 2014). A találat így látszik a számítógép képernyőjén:
Találat
Találat
Ha szeretnénk beleolvasni a könyvbe, kattintsunk a 'PDF teljes szöveg' feliratra. Ha úgy döntünk, hogy kölcsönöznénk (letöltenénk) a könyvet, kattintsunk a 'Teljes szöveg letöltés' feliratra. Az e-könyvek egy kisebb része szabadon letölthető saját eszközünkre, nagyobb része elektronikusan kölcsönözhető – ez egy kicsit más, mint az egyszerű letöltés.


E-könyv letöltési ablak
E-könyv letöltési ablak
Az elektronikus kölcsönzés lényege, hogy a letöltött fájl csak egy bizonyos ideig nyitható meg. A felugróablakban (lásd a csatolt képen) magunk választhatjuk ki a kölcsönzési időt, élhetünk a maximális, 28 napos lehetőséggel. Ugyanitt kell kiválasztani a felhasználási formátumot (PDF vagy EPUB). Bármelyiket választjuk is, nem egy sima PDF vagy EPUB fájl fog a gépünkre kerülni, hanem egy ACSM-fájl, ami a kölcsönzési idő lejártakor automatikusan működésképtelenné válik. A letöltött ACSM-fájlra kattintva tudjuk olvasni az e-könyvet, feltéve ha van a gépünkön vagy okoseszközünkön Adobe Digital Editions szoftver. Ha nincs, akkor ingyenesen letölthetjük és installálhatjuk a programot erről az oldalról. (Ezt célszerű megtenni, még mielőtt nekiállnánk a letöltésnek. Ugyanez a szoftver szükséges egyébként más forrásokból pl. az Internet Archive-ból való e-kölcsönzéshez is, ahogy azt korábban ismertettük.)

A kölcsönzött e-könyv csak a jogtulajdonos által engedélyezett módon használható, a licenc dokumentumonként más és más lehet. A kiadók korlátozhatják például részben vagy egészben a könyv elektronikus továbbítását vagy kinyomtatását. Különösebb teendőnk nincs ezzel kapcsolatban, a fájl nem fogja engedni, hogy tiltott módon használjuk.

Ha az elektronikus kölcsönzéshez további segítségre lenne szükségünk, tanulmányozhatjuk a részletes angol nyelvű használati utasítását is ezen a hivatkozáson.

Jó e-könyv-olvasást kívánunk mindenkinek!
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés