Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Amit a világ a zenéről ír

A könyvtárak zárva tartása miatt megnőtt a jelentősége azoknak az elektronikus forrásoknak, amelyeket elérhetünk otthonról is. Bemutatjuk a világ legnagyobb zenei szakirodalmi adatbázisának használatát.


Fotó: RILM
Fotó: RILM
A RILM (Répertoire International de Littérature Musicale) a világ legátfogóbb zenei szakirodalmi adatbázisa, amely a zenetudomány egészét lefedi. Informál friss és archív folyóiratcikkekről, könyvekről, konferenciakiadványokról, bibliográfiákról, disszertációkról, különféle elektronikus dokumentumokról. Szakdolgozatíráshoz vagy tudományos munkához a RILM szinte nélkülözhetetlen, hiszen részletes áttekintést ad bármely zenei szakterület szakirodalmáról, valamint a szövegek jelentős részéhez közvetlen hozzáférést nyújt. Jelenleg közel egymillió-háromszázezer folyóiratcikk rövid tartalmi kivonatát, 336 ezer cikk teljes szövegét és 580 ezer szakkönyv bibliográfiai adatait tartalmazza. Persze a RILM nagyon hasznos lehet akkor is, ha „csak” a magunk örömére szeretnénk elmélyedni egy-egy témában. A szakcikkek túlnyomó része idegen nyelvű, de az adatbázis magyar anyaga is jelentős.

Ismertetőnk a következő kérdésekre ad választ:

- Ki használhatja a RILM adatbázist, és hogyan lehet belépni?
- Milyen beállítások szükségesek a böngészőben?
- Hogyan böngészhetünk, kereshetünk, tölthetünk le szakcikkeket?

Használati feltételek, proxybeállítás, belépés

A RILM-et érvényes, kölcsönzésre jogosító olvasójeggyel rendelkező olvasóink érhetik el otthoni számítógépükről vagy okoseszközükről. Az adatbázis használatának külön díja nincs. Fontos, hogy az otthoni használathoz be kell állítani a proxy hozzáférést a webböngészőnkben! A beállításról részletes útmutató olvasható itt.

A proxy beállítása után az adatbázis itt érhető el – kattintsunk a RILM Music Databases linkre! A rendszer egy felhasználónevet és egy jelszót fog kérni. A felhasználónév az olvasójegyen a vonalkód alatt található, 021… kezdetű szám, a jelszó a születési hónapból és napból képzett négyjegyű szám (tehát ha például valaki január elsején született, akkor a jelszava 0101).


Az adatbázis nyitólapjának tetején, jobb oldalt, a Belépés feliratra kattintva tudunk személyes adatokkal (pl Google fiókunk segítségével) belépni az adatbázisba felhasználóként. Ez nem kötelező, de hasznos lehet, ha később például szeretnénk találatokat, cikkeket saját mappánkba elmenteni. A Felhasználói beállítások menüpont alatt, az adatbázis működését finomhangolhatjuk. Beállíthatjuk például, hány találat jelenjen meg oldalanként. Ugyanitt a Nyelvek feliratra kattintva a RILM kezelőfelületének (feliratainak) nyelvét választhatjuk meg (a keresett szakcikkek, könyvek nyelvét tehát nem itt kell beállítani, erről később.)

Az adatbázis használata: böngészés


A nyitólap tetején bal oldalt találunk néhány fő szempontot, amelyek alapján böngészhetünk az adatbázisban. Ezek a következők: nevek, tárgykörök, hangszercsaládok, valamint (a Bővebben felirat alatt) országok.

A Nevek böngészési lehetőségre kattintva például egy igen terjedelmes, betűrendbe sorolt névlistát kapunk, de szerencsére ezen a listán belül is lehet keresni. Ha például a Liszt nevet írjuk a keresőmezőbe, Liszt Ferencen (Liszt, Franz) kívül számos kevésbé ismert Liszt is feltűnik a listán (pl. Liszt Borbála, a zeneszerző nagynénje vagy Adam Liszt, a zeneszerző édesapja). Franz Liszt nevére kattintva egy újabb terjedelmes listához jutunk, amelyből kiválaszthatjuk, milyen szempont szerint kívánunk tovább böngészni: például Liszt levelezése, kottakiadásai, diszkográfiája, előadói pályája, életrajza érdekel-e. A böngészés során az egyes böngészési szempontok (címszavak, témakörök) mellett az Explode és az Expand feliratot látjuk. Az Explode-ra kattintva az adatbázis rekordjaihoz (egy találati listához) jutunk, az Expandot választva további böngészési szempontokat / alszempontokat ajánl fel a rendszer. Mindez elsőre talán bonyolultnak tűnik, de kis próbálgatás után a böngészés intuitív módon is jól működik.

Az adatbázis használata: keresés


Összetett keresés
Összetett keresés
Természetesen a RILM-ben nemcsak böngészni lehet témakörök szerint, hanem tetszőleges szóra, kifejezésre vagy ezek kombinációjára rá is lehet keresni. Ehhez kattintsunk balra fönt az Új keresés feliratra, majd a keresőmező alatt látható Összetett keresés lehetőségre.

Rendkívül széleskörűen tudjuk a keresést szabályozni, finomhangolni. Kijelölhetjük, hogy miben szeretnék keresni a Mező kijelölése (opcionális) feliratra kattintva. Kereshetünk minden szövegmezőben, vagy például csak a címekben, szerzőkben, referátumokban (=tartalmi összefoglalókban). Ha nem jelölünk ki lehetőséget, akkor a rendszer mindenben fog keresni.

Logikai operátorokat használva (AND, OR, NOT) a szokásos módon végezhetünk összetett keresést. Ha például olyan rekordokat keresünk, amelyekben a Liszt és a Budapest név egyaránt előfordul, akkor írjuk ezeket egy-egy keresőmezőbe, és állítsuk be köztük az AND kapcsolatot. Ha olyan rekordokat szeretnénk, amelyekben e nevek bármelyike előfordul, akkor használjuk az OR kapcsolatot, ha pedig olyanokat, amelyekben az egyik előfordul, de a másik nem, akkor a NOT kapcsolatot (a kizárni kívánt keresőszót írjuk a NOT után).


A keresőmezők alatti részen még a keresés megkezdése előtt beállíthatunk számos keresési opciót – ezeket inkább speciális esetekben ajánljuk. Így például a Boole-operátor keresési módot bejelölve egyetlen keresőmezőbe írhatunk be összetett keresési kifejezést zárójel használatával: pl. (Liszt OR Beethoven) AND Budapest. A SmartText keresési mód bejelölése esetén annyi szöveget írhatunk be a keresőmezőbe, amennyit csak akarunk – egy szókapcsolatot, mondatot, bekezdést vagy akár egész oldalakat. Célszerű lehet eleve szűkíteni a keresést például a nyelv, a megjelenés helye, a kiadás dátuma, a dokumentum típusa (könyv, folyóiratcikk, elektronikus dokumentum, disszertáció stb.) szerint.

Ha sikeresen végrehajtottunk egy keresést, ismét lehetőség van a találati lista szűkítésére a bal oldalon felkínált opciók szerint. Szűkíthetjük a találati listát például tárgykörök, a publikáló folyóirat vagy a megjelenés ideje alapján. A gyakorlatban leginkább a találatok nyelve, a dokumentum típusa és a hozzáférés módja szerint hasznos szűkíteni a találati listát. Ha például a találatok közül szeretnénk kiszűrni azokat a német nyelvű folyóiratcikkeket, amelyek teljes szövege letölthető, akkor jelöljük be a nyelvek közül a németet, a források típusai közül az akadémiai folyóiratot, a Korlát címszó alatt pedig a Teljes hivatkozott szöveg opciót. Szűkítések nélkül a Liszt keresőszóra például 8779 találatot kapunk, de letölthető, német nyelvű folyóiratcikkre szűkítve már csak 12 rekord szerepel a listán.

A találati listát rendezhetjük a fent jobb oldalt megadott szempontok szerint. Alapesetben a rendszer relevancia alapján rendezi a találatokat, ezt módosíthatjuk például úgy, hogy a legújabban vagy legrégebben megjelent tartalmak legyenek elöl, vagy például legyenek a találatok cím szerinti betűrendben. Beállíthatjuk a rekordok megjelenítési módját: lehet részletes nézetet vagy csak cím szerinti nézetet is választani, és itt is meghatározhatjuk, hogy oldalanként hány találat jelenjen meg.

Az adatbázis használata: letöltés, a találatok mentése


Ha szeretnénk online elolvasni vagy letölteni valamelyik cikket, kattintsunk a PDF teljes szöveg feliratra.

Nagyon hasznos lehetőség, hogy gondosan kialakítgatott találati listánkat elmenthetjük későbbi felhasználásra saját mappánkba – feltéve, hogy bejelentkeztünk az oldalra a korábban leírtak szerint. Mentéshez kattintsunk a Megosztás feliratra és válasszunk mappát.

Az adatbázis kölcsönözhető e-könyveket nem tartalmaz, ezért ha kölcsönözni szeretnénk, használjuk az Ebsco Discovery Service-t, amelynek használatát másutt részletesen ismertettük.
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés