Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Könnyű nyári ajánlat: zeneszerző-életrajzok

Hogyan fért meg Vivaldi karakterében a pap, a zeneszerző és a szerető? Tényleg olyan vadóc volt-e Mozart, amilyennek Milos Forman filmje bemutatta? És valóban magányos, zord zseninek kell-e elképzelnünk Beethovent? Könyvtárunk július 1-jei újranyitása előtt olvasmányos zeneszerző-életrajzokat ajánlunk a nyárra.

Kevés tevékenység tudja olyan sikeresen összekötni a kellemest a hasznossal, mint az olvasás. Az alábbi könyveket lapozgatva garantáltan jól fogunk szórakozni, miközben rengeteg ismeretre is szert teszünk. Noha a zeneszerzőket elsősorban a műveik alapján érdemes megítélni, művészetük befogadását is gazdagítja az életükre, korukra vonatkozó háttérismeret.

Olvasmányos stílusban megírt, de hiteles tényeken alapuló zeneszerző-életrajzokból állítottunk össze egy nyári toplistát. A könyvek július 1-jétől kölcsönözhetők a járványhelyzet miatt bevezetett ideiglenes rend szerint.


Fotó: FSZEK
Fotó: FSZEK
1. André Romijn: Antonio Vivaldi titkos élete

Antonio Vivaldi az egykori Velencei Köztársaság különc figurája. Ő a „rőt hajú pap”, a „háklis ember”, aki nem volt hajlandó misézni, mondván, mellkasi fájdalmai és asztmája ezt nem teszik lehetővé. Sokáig megbúvó kéziratai irdatlan mennyiségű zeneművet tartalmaztak. Az árvaház leánykórusának karnagya, a virtuóz hegedűtanár, a ritornello forma mestere több mint negyven operát és ötszáz concertót írt. Magánéletének bizonyos eseményei máig vitatottak, de mindenképpen regénybe illők.


Fotó: FSZEK
Fotó: FSZEK
2. Láng György: Haydn

Láng György könyve nem életrajzi regény, hanem népszerű életrajz, mégis a szépirodalom felé hajlik. Az író Haydn életének számos epizódját úgy ábrázolja, mintha maga is ott lett volna Hainburgban, Eszterházán vagy a haldokló bécsi házában, látta, hallotta volna az őt körülvevő, gyarló vagy kiváló embereket. A kiadásban a szerkesztők elvégezték a legszükségesebb korrekciókat annak érdekében, hogy a könyv által átadott tudásanyag ne tartalmazzon tévedéseket. Első ismerkedésnek élvezetes olvasmány Láng György immár klasszikus életrajza.


Fotó: FSZEK
Fotó: FSZEK
3. Stefan Siegert: Mozart, a mágikus muzsikus

Stefan Siegert a korábbiaktól eltérő képet rajzol az évezred zsenijéről. Kizárólag az eredeti Mozart-levelezésre támaszkodva tárja elénk a sokszor kíméletlen tényeket. Mozart napjait a muzsikán kívül sok egyéb töltötte ki: szeretett jókat enni, drága ruhákat vásárolt maga és felesége számára, szenvedélyesen olvasott, érdeklődött a politika iránt – ha éppen nem komponált. A szerző által készített több mint 170 tollrajz jól illusztrálja a Mozart életében egyszerre jelen lévő féktelen, olykor már durva humort és a legmélyebb tragikumot. Siegert könyve éppen olyan, akárcsak a zene, amiről alkotója maga mondta: „mindenfajta ember számára alkalmas – kivéve annak, akinek nincs füle”.


Fotó: FSZEK
Fotó: FSZEK
4. Pardi Anna: Ludwig

Beethoven mindenekelőtt magányos férfi volt. Művészete oly egységes szubsztanciát, munkamorált alakított ki, amelyhez bizton menekülhetett kétségbeesései dúló viharában. A zenében vissza tudott menni a felsőbb hatalmak mentő aktusába, hisz a zene szent ihlet, racionális munka. Beethoven, a süket plebejus őrült, ahogy ellenségei nevezték, kivételes akaraterővel, értelemmel, jellemmel bírt – derül ki Pardi Anna könyvéből, melynek mottója lehetne Liszt gondolata: „Beethovent érteni az élet egyik fő boldogsága.”


Fotó: FSZEK
Fotó: FSZEK
5. Tad Szulcz: Chopin Párizsban

„Szavak megszámlálhatatlan millióit írták le Chopinről … mégis, több mint másfél évszázad múltán személye továbbra is megfoghatatlan marad. Mindig úgy éreztem, hiányzik az emberi dimenzió, az embert nem sikerül igazán megértenem. Ezért nem arra törekedtem, hogy a szokványos módon, születésétől haláláig rajzoljam meg a komponista életét, hanem elhatároztam, hogy arra a tizennyolc évre összpontosítok, melyet… Chopin Franciaországban töltött. Ugyanis zeneileg és magánéleti szempontból egyaránt ez volt életének leggazdagabb (és utólag a legérettebbnek bizonyuló) szakasza, amikor Chopin az évszázad legjelesebb művészei és művésznői társaságában élt. Nagyszerű személyiségek egyedülálló összetétele volt ez – többükkel Chopin barátságot kötött, másokkal szakmailag működött együtt. Meggyőződésem, hogy Chopin körének szoros művészi, személyes és politikai összetartása … döntő szerepet játszott a korabeli európai kultúra minőségének és arculatának kialakításában.”

(Ajánlónk a könyvek fülszövegeinek, előszavainak felhasználásával készült.)

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés