Főmenü » Könyvtáraink » Központi Könyvtár » Zenei Gyűjtemény » Újdonságok, ajánlók

Doráti Antal és a Missa Solemnis

A Beethoven-emlékév alkalmából indított sorozatunkban most munkatársunk, Liszka Zsuzsanna személyes hangvételű ajánlóját olvashatják Doráti Antal „...a belső és külső békéért” című kötetéről. A könyvben a nagy karmester Beethoven Missa Solemnisének békevágyáról és az emberi kultúra jövőjéről töpreng.

Beethoven zenéje a személyeset, az emberit jelenti számomra, az érzelmeket a legmagasabb hőfokon megélő EMBERT, akitől „semmi sem idegen, ami emberi”. Műveiben elénk tárja sebezhetőségét, mikor hálaéneket zeng betegségből való felgyógyulására (az Op. 132-es a-moll vonósnégyes lassú tétele az Egy felgyógyult beteg szent hálaéneke címet viseli.), rondót ír az elveszett garasról (G-dúr rondo a capriccio, Op. 129) és az emberiséget átölelő örömódában vall szeretetéről és szeretetvágyáról.

Egyik legmegrendítőbb alkotása a Missa Solemnis, amelynek Agnus Dei (Isten Báránya) tételén belül ott, ahol a „...dona nobis pacem (...adj nekünk békét)” téma először megjelenik, a kottában Beethoven kézírásával ez olvasható: Bitte um inneren und ausseren Frieden (Ima a belső és külső békéért).


Fotó: FSZEK
Fotó: FSZEK
Milyen békéért fohászkodik oly kétségbeesetten, miközben a miseliturgiától idegen csatazaj vegyül a könyörgés hangjaiba?

Erre a kérdésre keresi a választ Doráti Antal zeneszerző és karmester „… a belső és külső békéért” című könyvében. A kötet bevezetőjéből idézek főhajtásként Beethoven és a rá emlékező 20. századi muzsikus előtt.

A felhívás a „belső béke” tudatos keresésére, mely nélkül a „külső béke”, a mindannyiunk közt – inter omnes – uralkodó sem válhat valóra, nemcsak egy ima, egy óhaj. A „bitte” szó cselekvő keresést jelent, mélyen személyes részvételt, emberi erőfeszítést, amely magában foglalja, sőt meghaladja a zseni szakmai, művészi erőfeszítését – úgy is mondhatjuk, elkeseredett kísérlet a hőn áhított belső béke elérésére, kiáltás saját magunkért és az emberiségért. Nem Beethoven egyszeri, magányos kiáltása, erőfeszítése. Bár ezeket a szavakat csak egyszer írta le, ez hallatszik muzsikájából, ez olvasható ki soraiból és sorai közül.

Beethoven: "Missa Solemnis" - Wolfgang Sawallisch - Agnus Dei

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés