Főmenü » Könyvtáraink » Rottenbiller u. 10. » Könyvtárunk története
  • Közel 100 éve...

    1911-ben ünnepelte 25 éves jubileumát a Deák Ferencz Szabadkőműves Páholy, és a néhány évvel korábban létrejött Fővárosi Könyvtár az általuk adományozott 20 ezer koronából tudta finanszírozni 2. számú (ám mégis elsőként kölcsönző) könyvtárának építkezését és könyvanyagának beszerzését.

    Hosszú huzavona után 1913. december 27-én Székács Ferenc, a Deák Ferencz Páholy tiszteletbeli főmestere adta át a főváros közönségét képviselő Bárczy István polgármesternek az első jelentős magyar közművelődési könyvtárat. A Páholy további gondoskodásának és a főváros anyagi szerepvállalásának eredményeként igazán korszerű „public library” kezdte meg ekkor működését a VII. kerületi Almássy téren. Korábban teljesen ismeretlen megoldásként nemcsak könyvekkel, de folyóiratokkal és napilapokkal fogadta felnőtt és gyermeklátogatóit az olvasók igényeinek megfelelő nyitva tartással. A polcokról szabad volt a válogatás, gépelt cédulakatalógus segített az eligazodásban.
    Ezek az újdonságok az olvasóközönségen kívül a könyvtáros szakmában is komoly visszhangot váltottak ki, és bevezetésük jogosságát a nagyszámú beiratkozó egyértelműen igazolta, ugyanis az első néhány hét hatalmas forgalmára való tekintettel az újonnan jelentkezők felvételét néhány hétig még korlátozni is kellett.

    Hosszas hányattatás és számos változás után 2004. február 14-én született újjá a könyvtár a Rottenbiller utca 10. szám alatt.
Lapozás:
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés