Bächer-mesék élőben


forrás: FSZEK
forrás: FSZEK
Bächer Ivánt szeretjük. Szeretjük írásait, azokat a rövid, olykor meghökkentő, sokat sejtető novellákat. Szeretjük családregényeit, külhoni és hazai tájakat, embereket lefestő képeit. Szeretjük, ezért meghívtuk könyvtárunkba (ide, Kispestre, az Üllői útra) egy személyes találkozásra. Hazahívtuk, hisz itt gyerekeskedett a kerületben, pontosabban Wekerle-telepen. És Bächer Iván eljött egy csütörtök délután. Eljöttek olvasóink közül is szép számmal. Azok, akik ismerték, s azok is akik meg akarták ismerni, találkozni szerettek volna az íróval.

Gőzölgő kávé, tea, sütemény s persze érdeklődő közönség várta. Vártuk, hogy meséljen nekünk úgy, ahogy írásaival, könyveiben teszi ezt. Bächer Iván azonban nem szeret mesélni, ő írni szokott. Válaszolgatni sem nagyon szeret, egyáltalán a középpontban, színpadon lenni sem. Kérdeztük, s ő lassan-lassan, kényszeredetten válaszolgatott. Hogy lesz ebből baráti beszélgetés? Valahogy mégis lett. Mi is belejöttünk, s talán ő is felengedett némiképp. Valahogy ráéreztünk a stílusra, vitt magával a hangulat. S a sarokban ott állt szép csöndben a zongora. No nem is zongora, csak egy kis pianínó. Bátortalanul ugyan, de már a beszélgetés elején utaltunk arra, mennyire szeretnénk hallani zongorajátékát. Abban reménykedtünk, ha már beszélni nem, hát zongorázni biztos szeret, azt talán örömmel teszi. Oda-odasandított a hangszerre, mintha félne tőle, bizalmatlanul pillantgatott az ismeretlen felé. Egyszer csak felpattant, leült a zongora elé, s már fel is csendült egy Chopin-mazurka dallama. Nekünk örömöt szerzett a muzsika, s a darab végén felcsattanó taps talán őt is meggyőzte arról, hogy gyakorlás nélkül is lehet jól játszani.


Eltelt egy óra, s mi észre sem vettük, kérdeztük volna még a mindig mosolygó szemű, zárkózott írót. Kíváncsiak lettünk volna, hogyan születnek publicisztikái, milyen egy újságíró élete manapság. Talán legközelebb. Bächer Ivánt szeretjük és visszavárjuk.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés