Főmenü » Könyvtáraink » Üllői út 255. » Kultúrcsavargó

Kultúrcsavargó: 2009. május

Ez egy archív cikk, a benne szereplő információk a megjelenés idején
pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Betyáros jó mulatság lesz Ópusztaszeren! Kultúrcsavargásunk e havi helyszíne az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark, ahol május 1-2-án Betyártoborzót tartanak.


A kétnapos rendezvény középpontjában a híres, Szeged-Alsótanyán született betyárkirály, Rózsa Sándor áll. Az alföldi betyárok és pásztorok világát felidéző Betyártoborzón mi is megismerhetjük a betyárok és pandúrok világát. A kétnapos rendezvény számos érdekes programot kínál felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt. Ízelítő a kínálatból:

- Csongrád megye népi iparművészete – kiállítás
- Lovas betyárok felvonulása
- Betyárpróbák – népi ügyességi, erő- és bátorságpróbák kicsiknek és nagyoknak
- Tréfás mesék a Csikótojás Társulat előadásában
- "Betyárvirtus, avagy Rózsa Sándor a közönséget ugratja" – gólyalábas vásári komédia a Langaléta Garabonciások előadásában
- "Rózsa Sándor beállott katonának..." – kiállítás a betyárkirályról és az alföldi pásztorokról
- "Tudós pásztorok" – szállásépítés, pásztorétek-készítés, bemutatók, pányvahajítás. "Eredeti" pásztoremberek mesélnek, tanítanak, okítanak.

Akiknek felkeltette érdeklődését az alföldi betyárvilág, Rózsa Sándor élete, számos a témával foglalkozó könyvet talál könyvtárainkban!
(Szentesi Zöld László: Rózsa Sándor: legenda és valóság. Történetek a szegedi betyárvilágból, Krúdy Gyula: Rózsa Sándor, Móricz Zsigmond: Rózsa Sándor...)
Május elsején természetesen országszerte és itt Budapesten is számos szabadtéri program várja az érdeklődőket. Így Kispesten is sor kerül a hagyományos Majálisra a Zrínyi utcai szabad területen, ahol a gyerekeket számtalan szórakozás várja, de a felnőttekre is gondolnak különböző zenei programokkal. Többek között bemutatkoznak a kerület kisebbségei, így a görögök, romák és a szerbek, a tőlük megszokott színvonalas műsorral.


Majálisra hívnak a múzeumok is, no nem elsején, hanem május 16-17-én a Magyar Nemzeti Múzeum épületébe és kertjébe. Az 1996-ban hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvényen a magyar múzeumok mutatkoznak be. Közel 100 különféle műfajú programmal várják az érdeklődőket a moldvai népzenétől az örökzöld rock slágerekig. Magyar és idegen nyelvű tárlatvezetéseken személyesen találkozhatnak királyokkal, tudósokkal, a magyar történelem jeles szereplőivel.
Május 16. és 21. között a Művészetek Palotája ad otthont a Jazztavasz 2009 koncertsorozatnak, amelynek idén kubai, tunéziai és amerikai vendégművészei is lesznek. az április 30-i nyitó hangversenyen, a Fesztivál Színházban Lantos Zoltán Mirrorworld zenekara Tau című új lemezét mutatja be. A hazai dzsesszélet egyéni hangú hegedűművésze kreatív módon találja meg az egyensúlyt indiai klasszikus zenei tanulmányai, a kárpát-medencei és balkáni népzene, valamint az avantgárd dzsessz között. A Mirrorworld egyedi hangzásképét Borbély Mihály szaxofonja, Lukács Miklós cimbalma, Barcza-Horváth József basszusgitárja, valamint Horváth Kornél és Dés András ütőhangszerei is különlegessé teszik.


A Szent István Bazilikában egy különleges hangverseny résztvevői lehetnek azok a szerencsések, akik jegyet szereztek a május 27-én este 8 órakor kezdődő Jan Garbarek és a Hilliard Ensemble koncertjére. A brit Hilliard Ensemble a világ leghíresebb kamarakórusa mind a régi zene, mind a kortárs kórusmuzsika területén. Gesualdo, Bach, Palestrina, Perotin és Christobal Morales műveit az általuk felfedezett, felbecsülhetetlen értékű XII-XIII. századi zsoltárokkal együtt a világhírű norvég szaxofonos, JAN GARBAREK társaságában vették lemezre. Az "Officium" minden idők legsikeresebb liturgikus felvétele és egyben a modern kori gregorián-kultusz elindítója lett.

Garbarek zenéje karakterisztikusan skandináv jazz, melodikus és atmoszférikus, különleges szépsége egyszerre intenzív és visszafogott, játékstílusa világviszonylatban egyedülálló. Amit hallani fognak, az semmi máshoz nem hasonlítható, éteri tisztaságú zene.
Rejtő Jenő legendás életéről sok mindent tudunk. Most több közgyűjtemény összefogásával született meg az a kiállítás, amely már megnyílt március 17-én, s olyan relikviákat tár elénk, amelyek mindeddig ismeretlenek voltak a nagyközönség előtt. Akiket érdekel P. Howard kalandos élete, most még május 17-ig megnézhetik a kiállítást a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban. Bemutatásra kerültek még ismeretlen kéziratok, az 1950-es években Izraelben kiadott magyar, német és ivrit nyelvű Rejtő-füzetkék. Varsányi Ferenc az utolsó teremben e kiállítás alkalmából készített animációs dokumentumfilmmel tiszteleg az író előtt.


Két világjárt, 30-as budapesti fiatalember - Harsányi Csaba és Bruckner György - úgy gondolta, hogy a távoli egzotikus tájak után érdemes lenne - Magyarország határvonala körül - a számukra eddig ismeretlen tájakat, embereket, érdekességeket is felfedezni. A gondolatokat tett követte. A kalandhoz még egy "társ" csatlakozott: a gyönyörű, 1959-es oldalkocsis Pannónia motor.

Az első túrán - amely 2008. június 1-től 20-ig tartott - a Dunától keletre levő országrészt járták be Szobtól Mohácsig. A húsz nap alatt több mint ötven órát forgattak. 900 fotó, 20 videó és képes útikönyv is készült.

Most a Millenárison április 28-tól június 1-ig bemutatásra kerülnek a túra első felén készült legjobb fotók Pannónia 3 keréken címmel.
Három éve működik az Apacuka nevet viselő együttes. Elsősorban óvodás és kisiskolás gyermekek számára írnak verseket és a dalokat, ill. magyar költők megzenésített verseit adják elő rendkívül igényes hangszerelésben.
Csak élőben játszanak, általában 4 taggal (ének, gitár, basszusgitár, konga).

Nagyobb koncertekre vendégszaxofonost és dobost is visznek. Előadásaik mindig interaktívak, bevonják a műsorba a gyerekeket, felnőtteket is énekléssel, bábozással, játékkal, stb. A Művészetek Palotája Üvegtermében május 10-én vasárnap 13 órakor hallhatják őket.


Újra várja a gyerekeket a Hajógyári-szigeten a T-Home Gyereksziget nevet viselő rendezvény. Május 30. és július 5. között határtalan lehetőség nyílik szórakozásra, játékra és tombolásra. Lesznek sportprogramok, kalandpálya, kézműves foglalkozások, koncertek, gyerekszínházak, bohócműsorok, zsonglőrbemutatók és az előző évhez hasonlatosan a gyerekeket is bevonják a színpadi előadásokba. Új helyszínt is kialakítanak, amely a Zöld Zug nevet kapta, ahol ki lehet számítani ökolábnyomunkat, azaz hogy jelen életvitelünk mellett mekkora nyomot hagyunk. Minden itt lesz, ami a "zöld műveltség"-gel kapcsolatos.


A Vígszínház Nagyszínpadán május elsején kerül sor A padlás 700. előadására. Májusban több alkalommal játsszák majd a legendás musicalt. A minden generáció számára szórakoztató, tanulságos történet a Padláson, "Ég és Föld között" játszódik, ahol minden megtörténhet, akárcsak a mesékben. Egy fiatal tudós megszállottan dolgozik szuperintelligens számítógépén, és különféle titokzatos számításokat végez, de nyugalmát és munkáját állandóan megzavarják különféle halandó és halhatatlan lények... Olyan ismert dalok hangzanak fel, mint a Szilvásgombóc, az Örökre szépek vagy a Valahol.

Kicsiknek és nagyoknak, 9-től 99 éves korig ajánlom Presser Gábor mára klasszikusnak számító mesemusicaljét, a varázslatos padlás történetét. A jubileumi előadás után, tehát május 9-én szombaton 11 órakor és május 30-án szombaton 19 órakor is szerepel a Vígszínház műsorán.

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés