Főmenü » Szolgáltatások » Továbbtanulási Információs Szolgáltatás

Fontos tudnivalók a külföldi egyetemek felvételi eljárásairól

A vírushelyzet miatti változások a felvételiben.


Forrás: pixabay.com
Forrás: pixabay.com
Az idén a legtöbb nyugat-európai ország egyeteme a nyílt napokat és a felvételi eljáráshoz tartozó interjúkat online bonyolítja.

A koronavírus második hulláma miatt a követelményrendszer is változott, mert a jelentkezők különböző országokból érkeznek, és ezen országokban az oktatást más és más egészségvédelmi szigorításokkal szabályozzák. Így a felvételi rendszerben történt változások sem egységesek! A felvételinél a külföldi egyetemek figyelembe veszik az egyes országok iskolabezárásait, az érettségikkel kapcsolatos döntéseket, a nyelvvizsga-központok bezárását, egyes felvételi vizsgák törlését vagy választhatóvá tételét. Így a külföldi egyetem kitolhatja a nyelvi követelmények határidejét, vagy el is törölheti ezt a követelményt, vagy maga is vizsgáztathat.

A 2021-es érettségiről még nem tudhatjuk, hogy milyen körülmények között zajlik majd; Walesben például már most bejelentették, hogy nem tartanak érettségi vizsgákat. Ha Magyarországon is késve, vagy egyáltalán nem lehet majd érettségizni, a külföldi egyetem több információ alapján is dönthet majd a felvételről, pl.: a várható jegyekből, a motivációs levélből, tanári ajánlásból, önéletrajzból, de megkereshetik a jelentkező tanári ajánlóját is új információkért, ezért fontos, hogy a tanár fel legyen erre készülve.

Az angliai változások és egy példa: mit kér egy egyetem a felvételizőtől.

Akik jövőre felvételiznek, azoknak már egy új rendszerben kell intézni az országba történő belépést is, mivel a brit parlament 2020. szeptember 10-én új bevándorlási szabályokat fogadott el, amelyek a tengerentúlról és az Európai Unióból 2021. januártól érkező diákokra egyaránt vonatkoznak majd. A vízum igénylésére 2020. október 5-től már van lehetőség. Az új rendszerben 70 pontot kell majd elérni a diákvízum elnyeréséhez. A megfelelő pontszám az alábbi feltételek teljesítésével érhető el: Offer (ajánlat) egy államilag elismert oktatási intézménytől, angol nyelvtudás és a tanulmányok idejére szükséges anyagi fedezet biztosítása.

A részletek a Diákvízum az Egyesült Királyságba Brexit után című cikkben olvashatók.

A 2021-es tandíjakról pontos információk a UCAS oldalán találhatók:
Undergraduate tuition fees and student loans

A Cambridge-i Egyetem felvételivel kapcsolatos ajánlása, a leendő elsőéveseinek számára azt kéri, hogy rendszeresen írjanak le minden fontos történést, készítsenek egy naplót a következőkről:

  • mikor volt az iskolabezárás,
  • milyen lehetőségek van a tanulásban a szigorítások miatt
  • megfelelő eszközök használata a távoktatásban
  • érettségi meg lesz e tartva, hogyan, mi lesz akkor, ha nem adják ki a hivatalos bizonyítványotokat.

Fontos, hogy a kiválasztott külföldi egyetem új, megváltozott és egyben egyedi követelményeit a felvételiző jól ismerje és az egyetemmel vegye fel elektronikusan a kapcsolatot.

Jó tanácsok és weboldalak az információszerzéshez

Nagyon fontos az adott egyetemek honlapját folyamatosan figyelni, és magyar viszonylatban az érettségiről és a nyelvvizsgákról szóló szabályozásokat, híreket követni.

A külföldi egyetem honlapja mellett, rendszeresen követni kell annak a Twitter-, Insta- vagy Facebook-oldalát is. Felvételivel kapcsolatos kérdés esetében, az adott egyetemnek, vagy tanszék felvételi csoportjának kell írni – tanácsolja a go2uni csapata.

Az Egyesült Királyságba készülőknek a UCAS és a Department for Education oldalát érdemes követni.

A Hollandiába felvételizőknek az Association of Universities in the Netherlands és The Ministry of Education, Culture and Science oldalakat a leginformatívabbak a témában.

Dániába készülő továbbtanulóknak érdemes a Danish Ministry of Higher Education and Science híreit követni.

A cikk legfontosabb információit az Euroexam International go2uni csapata gyűjtötte össze és az Eduline honlapján a teljes cikk is olvasható.
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés