Főmenü » Szolgáltatások » Továbbtanulási Információs Szolgáltatás

Online elérhető a középkori Magyar Királyság digitális atlasza

Megújult és online elérhetővé vált Engel Pál: Magyarország középkori településtörténetének korábban CD-ROM-on kiadott adatbázisa.


Forrás: pixabay.com
Forrás: pixabay.com
A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetében 1993–2001 között készült digitális atlasz a Magyar Királyság részletes térképét mutatta be a középkor végén, azaz az 1500-as évek körüli évtizedekben. A térképen megtalálhatóak a települések és megyehatárok, ezekhez pedig részletes, a településekre vonatkozó legfontosabb adatokat tartalmazó leírások is kapcsolódnak.

A megújult adatbázis az eredeti tartalommal jelent meg, de számos technikai fejlesztést tartalmaz: beépült az OpenStreetMap, így az automatikusan megnyílik; belekerült az SRTM (Shuttle Radar Topography Mission) domborzati modell; új térképként jeleníthetők meg az egyes korok között végbement birtokosváltozások; pontosabb lett az adatbázis geometriája; és végül teljesen megújult az adatbázist futtató térinformatikai környezet, amely a látványt biztosítja. A BTK tájékoztatója szerint a Magyarország a középkor végén című digitális atlasz a futtatóprogram letöltésével bárki számára elérhető.

A BTK közleménye az alábbi honlapon olvasható, ahonnan az említett szoftver is letölthető:
Megújult Engel Pál adatbázisa, a középkori Magyarország digitális atlasza

Forrás: Bölcsészettudományi Kutatóközpont
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés