• Az Egyesült Királyság oktatási rendszere

  Az alábbiakban az Egyesült Királyság oktatási rendszerének összefoglalása található.

  Bölcsődék, óvodák

  Angliára általánosságban jellemző, hogy a gyermekek 3 hónapos koruktól 3 éves korukig magánbölcsődékbe járnak, amelyekért a szülőknek fizetniük kell. A 3 és 5 év közötti gyerekek már államilag fenntartott óvodákban, illetve privát vagy állami általános iskolák által működtetett ún. felkészítő osztályokban (nursery class) is elhelyezhetők.

  Általános iskolai oktatás - kötelező oktatás

  A gyermekek oktatása 5 éves kortól kötelező (Észak-Írországban 4 éves kortól). Az általános iskola normál esetben 11 éves korig tart. 16 éves korig minden gyermek tanköteles.

  Könyvajánló: Primary school : a parent's guide / Kim Thomas, Peterborough : Need-2-Know, 2010

  WEB-ajánló:

  Advisory Center of Education

  Department for Education

  Good School Guide

  Középiskolák

  A szigorú értelemben vett középiskolai oktatás 16 éves korig tart az Egyesült Királyságban. Ennek elvégzése után számos lehetőség közül választhatnak a diákok:

  Az ún. secondary school-okban 16 és 18 éves kor közötti diákokat, de bizonyos iskolákban 18 év feletti diákokat is oktatnak. Ilyenek pl. a hatosztályos gimnáziumok és a „felső középiskolák", melyek általános, középfokú tudományos képzést nyújtanak bizonyos szakmai/gyakorlati készségek oktatása mellett.

  Az ún. „further education college”-okba is 16 éves kortól lehet bekerülni, ezen intézményekben az általános műveltség mellett valamely szakma ismeretanyagába vezetik be a diákokat és gyakorlati készséget fejlesztenek.

  Az ún.„tertiary college”-okban általános ismeretanyagot és szakmai ismereteket egyaránt oktatnak.

  16 éves kor utáni oktatás az Egyesült Királyságban

  A leggyakoribb továbbtanulási forma 16 év felett az A-Level, a General Certificate of Education in Advanced Level, vagyis az emelt szintű tanulmányok elvégzése, amely az egyetemekre való bejutásra készíti fel a diákokat.

  A diákok általában 3-4 tantárgyat tanulnak az A-Level vizsgára attól függően, mit szeretnének az egyetemen tanulni.

  12-13. évfolyam, közkeletű nevén Sixth Form, a 16/17 és 17/18 éves diákok számára van. Az A-Level tanulmányokat a középiskolákban, Sixth Form szakiskolákban és egyéb továbbtanulási intézményekben lehet végezni.

  Bizonyítványok

  A szabályozó hatóságok számos különböző bizonyítvány és képesítés megszerzését teszik lehetővé. A legáltalánosabb középiskolai végzettséget igazoló okmány az ún. GCE (General Certificate of Education). Két fajtája van:

  A-level (Advanced level examination, azaz egyfajta emelt szintű és továbbtanuláshoz szükséges) és az AS-level (Advanced Subsidiary examination) mely inkább a hazai középszintű érettségi bizonyítványhoz hasonlít, és gyakorlati készségek igazolására is szolgál.

  További képesítési forma az ún. NVQ (National Vocational Qualifications). E bizonyítvány megszerzéséhez nem kell írásbeli ill. szóbeli vizsgát tenni, de az adott szakmában szerzett gyakorlati jártasságot mindenképpen lemérik, mielőtt kiállítanák a dokumentumot.

  Ezen a szinten szerzett oklevelek és képesítések képezik a felsőfokú képzésben való részvétel alapját, illetve már a munkaerőpiacra is ki lehet velük lépni.

  Könyvajánló: Secondary school : a parent's guide / Glynis Kozma, Peterborough : Need2Know, 2010

  WEB ajánló:

  Advisory Center of Education

  Department for Education

  Not Going to Uni

  Independent School Council

  Good School Guide

  Felsőoktatás

  Intézménytípusok

  A felsőoktatási intézmények közé a következők tartoznak: universities, higher education colleges, university colleges. A felsőoktatási intézmények változatos képet mutatnak, méretüket, kapacitásukat és tudományos orientációjukat tekintve nagyban különböznek egymástól.

  Felvétel

  Az Egyesül Királyságban a felsőoktatási intézmények széles körű autonómiával rendelkeznek a tekintetben, hogy milyen kritériumokat szabnak meg leendő hallgatóik számára. Legáltalánosabban GCE A-szintű érettségi, ill. valamely ezzel egyenértékű képesítés birtokában lehet jelentkezni, a bizonyítványokon felül azonban az intézmények további felvételi követelményeket írhatnak elő. A jelentkezéseket elsősorban az Universities and Colleges Admissions Service (UCAS) koordinálja, ami nagyjából megegyezik a hazánkban működő OFIK-kal : www.ucas.com

  Végzettségi szintek

  Az Egyesült Királyságban a felsőfokú képesítések nem országos szinten meghatározott tartalmú bizonyítványok, hanem az egyes intézmények által kiadott dokumentumok. Egyes egyetemek, főiskolák jogosultak a saját végzettségi fokozataikról szóló bizonyítványt kiadni, ezek a kiadott bizonyítványok és tudományos címek nagyon változóak lehetnek.

  Szakképesítések, diplomák elismerése

  Az európai uniós munkaerőpiac szokásos problémája a képzettség elismertetése egy másik országban. E probléma kezelésére hozták létre az európai információs központok hálózatát (ENIC), amely a nemzeti képzés-elismertetési információs központokra (NARIC) épül.

  A két szervezet minden tagállamban összevonva működik. Magyarországon a jelenleg az oktatási tárcán belül működő Ekvivalencia és Információs Központ foglalkozik a kérvényekkel.

  A brit hatóságok jelenleg mintegy 100 szakma gyakorlását kötik engedélyeztetéshez, amelyben brit szakmai tanácsokra, kamarákra és egyéb szakmai fórumokra testálják a munkavállaló képzettségének megítélését.

  Az engedélyhez kötött szakmákról a GOV.UK - Department for Education (Department for Education) honlapon keresztül érdeklődhetnek. A szakipari végzettség elismertetésére vonatkozóan bővebb információt a NARIC – UK NARIC honlap tartalmaz.
Lapozás:
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés