• Szövegtípusok továbbtanuláshoz

  Minden, a továbbtanuláshoz szükséges dokumentum.

  A külföldi felsőoktatás felvételi rendszere eltér a magyar gyakorlattól. A felvételi eljárás során a nyelvvizsga és a végzettséget igazoló oklevelek mellett különböző dokumentumokat kell még csatolni. Az alábbi linkeken megtalálhatóak azok a szükséges szövegsablonok, amelyek segítenek a dokumentumok megírásában és gyakorlati példákat is adnak.

  Önéletrajz

  Önéletrajzot általában iskolai felvételik, új munkahely megpályázása vagy valamilyen pályázati anyag mellékleteként kell elkészíteni. Az önéletrajz leggyakrabban alkalmazott típusai: az általános és a szakmai önéletrajz. Mindkettő íródhat hagyományos, illetve amerikai formában. Manapság a klasszikus önéletrajzokat háttérbe szorították az elterjedtebb amerikai típusú önéletrajzok, az Európai Unió területén belüli egyes intézmények pedig gyakran csak az Europass önéletrajz-formátumot fogadják el. A jó önéletrajz rövid, ugyanakkor minden szükséges információt magában foglal.

  Motivációs levél, kísérőlevél

  A kísérőlevél és az önéletrajz szorosan összetartoznak, a kísérő- vagy motivációs levél egyik célja, hogy felkeltse a cég/oktatási intézet képviselőjének érdeklődését a pályázó saját személye iránt, és behívja a jelentkezőt egy személyes beszélgetésre. Másik célja, hogy az önéletrajzban felsorolt száraz, tényszerű információkat kiegészítve a pályázó jobban bemutathassa saját magát. A motivációs levélnek tartalmaznia kell egy hivatkozást arra nézve, hogy a pályázó honnét hallott az állás- vagy képzési lehetőségről. Ezután indokolni kell, hogy miért szeretne jelentkezni, illetve, hogy miért gondolja, hogy ő a legalkalmasabb az adott munkára vagy képzésre. Fontos, hogy hangsúlyozza saját készségeit, tudását, tapasztalatait. A levélbe itt célszerű belefogalmazni, hogy ténylegesen annál az intézménynél szeretne tanulni/dolgozni, és azt is, hogy miért.

  Ajánlólevél – referencialevél

  A munkáltatók vagy oktatási intézmények által kiírt pályázatokban gyakran szerepel a különböző referenciák megkérése, vagyis fontos, hogy a felvételi során a jelentkező fel tudjon sorakoztatni olyan személyt vagy személyeket, akiktől az intézmény véleményt, ajánlást kérhet. Az ajánlás adása történhet szóban és/vagy írásban. Az írásos változat egy levél, amelyet a referenciaszemély ír a pályázóról, s alapvetően a jelentkezés szempontjából releváns személyes kompetenciák és készségek felsorolását tartalmazza. Az ideális referencialevél rövid, tömör, mégis minden benne van, amit a referenciaszemély munkatapasztalatáról vagy oktatási eredményeiről tudni érdemes. Betöltendő munkakör esetében különösen fontos, hogy az ajánlás írója megfogalmazza, milyen munkakör betöltésére, milyen feladatok ellátására tartja alkalmasnak a munkavállalót, valamint milyen személyes kompetenciákkal és készségekkel rendelkezik a jelentkezést illetően. Szerencsés, ha a referenciát adó személy kitér arra is, milyen kapcsolatban állt korábbi beosztottjával. Szerepelnie kell az ajánlólevélben elérhetőségnek is, hiszen ez támasztja alá a benne foglaltak hitelességét, valamint az esetleg felmerülő kérdésekre is válaszlehetőséget biztosít. Családtagot ugyanakkor nem szerencsés választani, hiszen ez az elfogultság látszatát keltheti.
 • Szövegtípusok a továbbtanuláshoz 2019.10.28.

  Önéletrajz

  Milyen típusú önéletrajzok vannak? Hogyan kerülhetők el a tipikus hibák? Mitől lesz jó, figyelemfelkeltő egy önéletrajz?

 • Szövegtípusok a továbbtanuláshoz 2018.09.19.

  Motivációs levél, kísérőlevél

  Információk és segédletek a motivációs, illetve a kísérőlevél írásához.

 • Szövegtípusok a továbbtanuláshoz 2018.09.19.

  Ajánlólevél – referencialevél

  Információk az ajánló- és referencialevelekről.

Lapozás:
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés