:: Felhasználónév  :: Jelszó

Regisztráció
Elfelejtette jelszavát?

MANGA-nap a Központi Könyvtárban
A cikk betûmérete:  kisebb | nagyobb

Animék és a japán divat
2011. december 17-én 10.30-tól

 • A manga rajz- és AMV-pályázat eredményhirdetése
 • Animéről másképp - hőstörténetek modern köntösben
 • Milyen a japán divat?


 • Tóth Enikő pályamunkája
  Tóth Enikő pályamunkája
  "Az anime, a mai japán rajzfilm egy új keletű, ám nem kevés rajongója szerint "tutikúl őrület". Ami biztos: ez egy külön világ, teli furcsa lényekkel, hihetetlen kalandokkal és rettentően vagány hősökkel. Most az anime hősökhöz hasonlóan mi is veszünk egy nagy levegőt, és nyakig belemerülünk a kalandozásba, hogy néhány példán keresztül (Naruto, Berserk és Hayao Miyazaki művei) megpróbáljunk a mélyükre ásni és megérteni, miről is szólnak ezek a történetek, és miért olyan vonzó az animék világa."

  Az Új Akropolisz Kulturális Egyesület néhány tagja már régóta foglalkozik az animék világával. Ennek a filozófiai iskolának a tagjai mindenhol az értéket keresik. Az animékben a hősöket találták meg, s ezen a délutánon megosztják velünk felfedezéseiket, és továbbgondolkodásra késztetik majd a közönséget.


  Selyem Tímea pályamunkája
  Selyem Tímea pályamunkája
  Második előadónk Tóth-Vásárhelyi Réka lesz, aki művész és lakberendező. Előadása a Japán Alapítvány közreműködésével jöhetett létre. A művésznő két évig tanult Japánban, ahol a vizuális nevelés a japán oktatásban volt a kutatási területe. Előadásában a japán divatról fog beszélni, ami számunkra oly távolinak és furcsának tűnhet.

  Honlapján található az alábbi idézet: "Amikor mindenki ugyanazt gondolja, akkor voltaképp senki sem gondolkodik... A saját és az idegen kultúrák közötti feszültségben fenntartott élet duplán kimerítő, miután arra kényszerít, hogy állandóan próbára tedd önnön értékeidet. Ám ez az egyetlen termékeny út... Néha a legegzotikusabb dolgok a legkézenfekvőbbek."/Ales Debeljak/