Tudásdepó

2010-03-29

Veszíts el egy könyvet! - Világjáték

A Nagy Könyvelvesztő Nap
A nemzetközi játék magyarországi megkezdésének kétéves évfordulójára, a kezdeményező orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár tizenkilenc másik könyvtárral összefogva, országos könyvelhagyó napot szervez 2010. március 25-én. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának keretében megnyert pályázatával kapcsolódik a „Veszíts el egy könyvet!” programhoz, elősegítve az olvasás népszerűsítését és az olvasási kultúra terjesztését, mint pályázati célt.
A világjáték szabályainak megfelelően 2010. március 25-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár munkatársai, Budapest egész területén, 50 szépirodalmi könyvet veszítenek majd el, remélve, hogy a könyvek értő olvasójukra találnak. A könyvet megtaláló jutalma – az élményen túl – az a lehetőség, hogy megtalálóból könyvelvesztő lehessen. Vagyis: a könyvet elolvasás után valahol el kell veszítenie, esélyt adva ezzel egy másik megtalálónak az olvasásra!
Játékunk a lakosság minden rétegének és életkori csoportjának tagjait szeretné elérni azzal az üzenettel, hogy olvasni izgalmas és érdekes élmény.

Tudnivalók a játékról:A veszítő a nyerő
A könyvet kedvelőket változatos jelzőkkel illeti a közvélemény: olvasó, könyvmoly, könyvfaló, könyvbarát, könyvkukac vagy könyvdühönc. Ő az, a könyvdühönc, aki szenvedélyesen gyűjti a könyveket. A könyvdühöncöt nem érdekli, mi van a könyvében, a ritkaságra, különösségre vagy a mennyiségre pályázik. A történelem leghíresebb könyvdühönce Richard Hebber (1773-1833) volt, aki maga és ügynökei révén félmillió könyvet szerzett meg, de sosem olvasta őket – írja Ráth-Végh István A könyv komédiája című művében.

Lelőhelyek és vesztőhelyek
Mi olvasásra ajánljuk, azért veszítjük el a könyveket! Az első napon a könyvtárosok által elhagyott könyvek „vesztőhelyeit” egy közzétett térképről ismerhetik meg az érdeklődők.
Oldalak: 1
A weboldal fejlesztése a TÁMOP-3.2.4-08/1/KMR pályázat keretében az Európai Unió támogatásával,
az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR 2010
DESIGNED BY PROLOG REKLÁM
POWERED BY SUPPORTAL