Főmenü » Szolgáltatások » Továbbtanulási Információs Szolgáltatás

Közzétették a brit egyetemekre jelentkező diákok 2021-es statisztikai adatait

A Brexit miatt elfordultak a magyar diákok a brit egyetemektől.


Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
A UCAS, az Egyesült Királyság felvételi rendszerét üzemeltető szervezet, február 18-án közzétette a brit egyetemekre jelentkező diákok statisztikáit.

A magyarországi Engame Akadémia egy összefoglalót készített a UCAS közleményből, mely szerint az idén 58 százalékkal kevesebb magyar diák jelentkezett brit egyetemekre: 430 a múlt évi 1030-hoz képest. De nem csupán a magyar jelentkezők aránya csökkent, hanem az EU országokból jelentkezők aránya is 40 százalékkal lett kevesebb (43 030-ról 26 010 jelentkezőre).

Az Engame Akadémia szerint a visszaesésnek három fő oka van: a megnövekedett tandíj, a kedvezményes diákhitel elvesztése és a kötelező diákvízum igénylése. Tehát elsősorban pénzügyi megfontolások miatt csökkent jelentősen a magyar diákok érdeklődése a brit egyetemek iránt.

A brit egyetemek egyrészt egyre többen jelentenek be külön EU-s ösztöndíjakat, másrészt sok intézmény már döntött a tandíjak befagyasztása mellett, de egységes megoldás az ösztöndíjakat illetően még nem született.

Bár a magyar diákok szeptembertől a brit helyett kénytelenek a nemzetközi tandíjakat fizetni, a képet némileg árnyalja, hogy a 38 ezer fontos képzési díj a plafon. A legmagasabb díjú képzések az orvosi szakok, amelyekre viszont a magyar diákok jelentkezése nem jellemző.

A brit egyetemek többségében ellenezték a Brexitet, ezért is készülnek mentő megoldások a jövőre nézve. Elképzelhető, hogy a privát ösztöndíjrendszer jóval hangsúlyosabb lesz és át fogja venni az állami diákhitelezés szerepét.

Ezzel párhuzamosan a magyar diákok is elkezdtek új célországok felé nézelődni. A Brexit egyik nagy nyertese jelenlegi helyzetben Hollandia, ahol szintén jó minőségű, angol nyelvű képzések várják a diákokat, jóval kedvezőbb tandíjjal.

Lásd még:
Külföldi továbbtanulás a Brexit után: Hollandia és Írország az új sláger

Forrás:
Brexit: visszaesés a brit egyetemekre jelentkező diákok számában

Engame Intézet ajánlója a Brexittel és továbbtanulással kapcsolatos információkról:
További hírek a témában:

Új cserediákprogramot indítanának, hogy a Brexit után se kelljen 10 milliót fizetniük az Angliába vágyó hallgatóknak

Itt vannak a számok: a Brexit miatt elfordultak a magyar diákok a brit egyetemektől

TISZ összefoglalója a Brexitről

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés