Főmenü » Szolgáltatások » Továbbtanulási Információs Szolgáltatás

A nyelvtanulás egyik legfontosabb hozzávalója az olvasás!

Fontos szempontok és linkajánló az idegen nyelven való olvasáshoz.


Forrás: Pexels
Forrás: Pexels
A nyelvtanárok véleménye és a módszertani szakirodalom szerint, az idegen nyelven való olvasás sok szempontból segíti a nyelvtanulást. Az olvasással egyrészt fejleszthető a szókincs, mivel az olvasott szövegben ismétlődő az új szavak megtanulását maga a szövegen belüli ismétlődés adja meg, másrészt a már ismert szavakat újra ismételteti.

Az idegen nyelven való olvasás fejleszti a nyelvtani és lexikális tudást is, valamint javítja a szövegértési készséget. A különféle szerzők stílusának olvasása megmutatja az adott nyelv sajátosságait, a szavak alakját, ami az íráskészségét is fejleszti.


Fontos szempontok az olvasáshoz

  • Olyan könyvet, szöveget olvassunk, ami érdekel minket! Ilyenkor motivált marad az ember a feladat megoldásában ill. a könyv végig olvasásában, s mivel az olvasás offline tevékenység, ezért bármikor vissza lehet nézni az új szavakat, vissza lehet térni egy-egy mondat nyelvtani szerkezetére, vagy akár oldalra is a kifejezések szövegkörnyezetben való betanulása miatt.
  • A saját tudásszintünknek megfelelő szövegeket olvassunk. Ha most éppen kezdő szinten állunk akkor legjobb, ha egyszerűbb gyermekkönyvekkel kezdjük a szövegek olvasását, mert ezek rövid bekezdéseket, rövid mondatokat, párbeszédeket tartalmaznak,
  • nyelvi nehézségi fokok szerint megírt rövidített olvasmányok olvasása saját nyelvtudásunknak megfelelően (graded readers). A szintek nyelvtől független általában többféle mennyiségű szókincsre vannak osztva, így minden nyelvtanuló megtalálja a saját tudásszintjének megfelelő kiadványt. Az angol nyelvet tanulóknak ajánlott az Penguin Readers könyvsorozat, vagy az Oxford Kiadó által megjelentetett Dominoes és Bookworms Readers sorozat. A Dominoes könyvsorozat tematikájában és felépítésében a fiatalabb korosztályt, míg a Bookworms kiadványai az idősebb korosztály számára íródtak. Ezek az olvasmányok elektronikusan is elérhetőek, letölthetőek akár mobilra is.
  • Olvasáskor nem kell kiszótárazni miden ismeretlen szót, fontos viszont, hogy figyeljünk a szövegkörnyezetre, hogy megértsük mit is jelenthet a szó, figyelni kell viszont a kulcsfontosságú kifejezéseket, melyek jelentését jó, ha kiszótárazzuk és megjegyezzük, itt a szövegkörnyezetben való tanulás jobban segíti a jelentés megjegyzését.
  • Ha már az egyszerűbb történetekkel rutint szereztünk, akkor tovább is léphetünk a regényekre. Elsőre válasszunk olyat, amit már ismerünk, már láttuk filmen, vagy az anyanyelvünkön olvastuk a történetet.
  • Ha inkább realisztikus dolgok állnak közelebb az ízlésünkhöz, akkor keressünk idegen nyelvű újságokat és blogokat.
  • És végül, de nem utolsó sorban, aki nem tudja megoldani az idegen nyelven való olvasást, azoknak audiokönyveket is lehet hallgatnia. A fentebb már ajánlott rövidített olvasmányok nem csak letölthetőek a különböző kiadók oldaláról, hanem CD – n is elérhetőek. Így meghallgatással nemcsak a szókincsünk bővíthető, hanem kiejtést is fejleszti.

Nincs más hátra olvasásra fel!

Könyvtárunk katalógusában ajánlott keresési szempontok

A cím és szerzőségi adatok megadása mellett a “nyelv” menüpontot kiválasztva kereshetünk adott nyelven kiadott műveket.

Rövidített olvasmányokat angol vagy német nyelven nyelvi szintek szerint úgy kereshetünk, ha a “Cím, és cím szavai” - mezőbe a könyvsorozat nevére keresünk rá pl: angol sorozatnál Oxford Bookworms kifejezésre keresünk. A kapott találati listában az egyes kiadványok mellett szereplő “Részletek” menüre kattintva megtalálható, hogy az adott könyv milyen nyelvtudás szintű olvasóknak készült.
Pl:
Love or money? / Rowena Akinyemi ; [ill. by David Lloyd]
Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 1 - * besorolása jelzi a kezdő szintet.

További kulcsszavak sorozatok kereséséhez

Penguin Readers
Dominoes
MacMillan Readers
Bluebird
Hueber
La Spiga Languages

Ajánlott honlapok

Open Library
Project Gutenberg
LibriVox: free public domain audiobooks
Oxford Graded Readers
Bookworms Library
Penguin Readers
Klett Kiadó - könnyített sorozatai
ELI Readers - Német, francia olvasmányok

Hozzászólások ()

(/

Oldalak: 1
Bejelentkezés

A bejelentkezési lehetőség nem elérhető.

Hírlevél

Az archívum oldalán nem elérhető a szolgáltatás

Könyvtárkereső
Szolgáltatáskereső
Keresés a katalógusban
Távhasználat
Keresés